top of page

MANTRA'S

Hier vind je vele teksten die gereciteerd en gezongen worden. De teksten zijn in het Sanskriet (of Hindi), met de Nederlandse teksten en Nederlandse/Engelse vertalingen. Je kunt deze gebruiken tijdens je eigen (puja)dienst thuis of wanneer je bijvoorbeeld in de mandir bent en de tekst niet goed kent.

Mantra's zijn krachtige Sanskriet teksten die positieve energie opwekken en zorgt voor meditatie en aanbidding tot het Goddelijke 

Aarti's zijn lofzangen ter ere van een bepaalde devi/devta. Waarbij diegene verwelkomt wordt of afscheid van genomen wordt met een brandende diya (lampje)

Chalisa's zijn zangteksten bestaand uit 40 (chalis) regels ter ere van een devi/devta. De bekendste is de Hanuman Chalisa, maar er bestaan nog meer

UNIVERSELE MANTRA'S
GODSPECIFIEKE MANTRA'S

Mantra's

Een mantra is (Sanskriet/Hindi: मन्त्र) een heilige uiting van een woord of groep woorden in het Sanskriet die psychologische en/of spirituele krachten hebben. Een mantra wordt met een bepaalde melodie uitgesproken, dat zorgt voor trillingen. Deze trillingen helpen de persoon en de omgeving aan positieve energie en spirituele groei. Het woord ॐ (Aum, Om) op zichzelf is al een mantra. Elke mantra wordt vaak begonnen met ॐ (Aum, Om). Het gebruik van mantra’s werd in de eeuwenoude geschriften als de Rigveda al gebruikt. 

Mantra’s worden herhaaldelijk gereciteerd, waarbij soms ook gebruik gemaakt wordt van een mala (kralenketting) met 108 kralen. 108 is een bijzonder getal binnen het Hindoeïsme. Het herhaaldelijk reciteren zorgt voor een bijzondere ervaring. 

 

“Een mantra creëert een gevoel bij de praktiserende persoon. Het heeft een emotioneel numineus effect, het hypnotiseert, het tart expressie en het creëert sensaties die per definitie privé zijn en de kern vormen van alle religies en spirituele verschijnselen.” 

bottom of page