top of page

AARTI'S

Hier vind je vele teksten die gereciteerd en gezongen worden. De teksten zijn in het Sanskriet (of Hindi), met de Nederlandse teksten en Nederlandse/Engelse vertalingen. Je kunt deze gebruiken tijdens je eigen (puja)dienst thuis of wanneer je bijvoorbeeld in de mandir bent en de tekst niet goed kent.

Mantra's zijn krachtige Sanskriet teksten die positieve energie opwekken en zorgt voor meditatie en aanbidding tot het Goddelijke 

Aarti's zijn lofzangen ter ere van een bepaalde devi/devta. Waarbij diegene verwelkomt wordt of afscheid van genomen wordt met een brandende diya (lampje)

Chalisa's zijn zangteksten bestaand uit 40 (chalis) regels ter ere van een devi/devta. De bekendste is de Hanuman Chalisa, maar er bestaan nog meer

AARTI'S

Aarti's (Sanskriet/Hindi: आरती) zijn lofzangen, deze maken een belangrijke onderdeel uit van de puja. Aarti komt van het Sanskriet आरात्रिक (ārātrika). Letterlijk vertaald betekent dit iets dat duisternis verdrijft. Dit is een van de aspecten van een Aarti. Het vuur verlicht niet alleen de buitenwereld, maar staat ook symbool voor de innerlijke verlichting. 

De aarti's vinden in principe aan het begin en aan het eind van een puja plaats ter verwelkoming en afscheid van de devta/devi. Er zijn verschillende aarti's. Iedere God/Godin heeft een individuele aarti. De aarti's gaan gepaard met een bloem en/of een diya (lampje) die met de klok mee rondom een beeld (murti) van de desbetreffende God/Godin wordt gedraaid. 

bottom of page