ARTIKELEN

5 bijzondere feestdagen

Eigenlijk bestaat het Diwali festival uit 5 bijzondere feestdagen. Benieuwd hoe deze dagen eruitzien en welke rituelen jij kan uitvoeren? Sommigen vieren zelfs een zesde dag ervoor nog! Lees hieronder over deze feestdagen.


Dhanteras (2 november 2021)

Op Dhanteras viert men het ontstaan van (Dhana) Lakshmi Mata. Ook Kubera (Devta van de rijkdom) wordt deze dag vereerd. Daarnaast vieren we de geboorte van de Devta van de Ayurvedische geneeskunde, Dhanvantari.

Plaats op deze dag een diya buiten het huis. Dit wordt de Yamadeep (voor de god van de dood) genoemd en dient ter voorkoming van het onvoorziene overlijden van familieleden.


Narak Chaturdashi (3 november 2021)

Op Narak Chaturdasi viert men de overwinning op de demon Narakasura. Na een zegen van Brahma, kon alleen zijn moeder, Bhudevi (aarde) hem doden. Krishna en zijn vrouw Satyabhama (een incarnatie van Bhudevi), versloegen Narakasura na lange strijd.

Probeer het Ayurvedische Abhyanga snan ritueel dat zorgt voor goede gezondheid. Dit is een sesamoliemassage, gevolgd door een bad, bij voorkeur voor zonsopkomst.


Diwali (4 november 2021)

Diwali (of Deepawali) staat in het teken van de letterlijke en symbolische verlichting: het licht overwint duisternis. Deze dag doen we een Lakshmi Mata puja in dankbaarheid voor alle vormen van rijkdom in ons leven en vieren we de terugkeer van Shri Ram.

Steek deze dag diya's aan om deze verlichting te verwerkelijken en te vieren. Lees er meer over aanstaande donderdag!