top of page

ARTIKELEN

Diwali, het lichtjesfeest

Diwali is een mooi en bijzonder feest en dat willen wij allen thuis op een spirituele en gezellige manier vieren. Rondom Diwali worden vele festiviteiten georganiseerd, bekijk dit artikel om te zien welke events er in welke plaatsen door het land georganiseerd worden. Wat is er zo bijzonder aan Diwali? Wat betekent verlichting? Wordt Lakshmi Mata alleen gezien als de gever van welvaart in de vorm van geld? Wat betekent de terugkeer van Shri Rama voor ons? Waarom zegt men dat Diwali 5 dagen duurt?


De bijzondere nacht

Diwali is meer dan een lichtjesfeest. Zo is de diya die ons verlicht in de duisternis een van de mooie symbolische gedachten die gekoppeld wordt aan Diwali. Tevens is het extra bijzonder dat wij Diwali vieren op de nacht van de nieuwe maan, waarop de maan juist onzichtbaar is en het een van de donkerste dagen van het jaar is. Volgens het hindoeïsme kunnen we energie vinden in alles om ons heen, zoals de natuur, het universum, al het leven op aarde en ook in elk individu. De fenomenen in de natuur, vinden ook plaats in ons. Zo’n donkere nacht heeft dan ook een effect op ons en de aankomende donkere dagen zal ons ook lichamelijk beïnvloeden. Wanneer we herkennen dat we onwetend zijn (tamas) of in duisternis verkeren, dan kunnen we leren en ervaren wat kennis en verlichting is (sattva). Dit wordt dus gesymboliseerd met de diya’s. Een Griekse filosoof zei ooit “ik weet dat ik niets weet”. Op zo’n nacht als deze mag het besef er zijn dat we heel weinig weten en we met weinig ons leven zo goed mogelijk proberen te leiden. Verlichting betekent dat we kennis hebben en waarmee we onszelf, anderen en de wereld beter kunnen begrijpen. We kunnen dan de juiste keuzes maken en daarmee onszelf uit de duisternis van verdriet en pijn helpen.


ॐ असतो मा सद्गमय ।  तमसो मा ज्योतिर्गमय ।  मृत्योर्मा अमृतं गमय ।  AUM Asato Maa Sad-Gamaya Tamaso Maa Jyotir-Gamaya  Mrtyor-Maa Amrtam Gamaya Leid mij van het onwerkelijke naar het werkelijke. Leid mij van de duisternis naar het licht. Leid mij van de dood naar onsterfelijkheid.

Lakshmi Puja

Op Diwali wordt Lakshmi Mata vereerd. Volgens de geschriften is zij op deze dag is ontstaan uit het karnen van de oceaan. De betekenis van Lakshmi vinden we terug in het woord Laksh, wat “doel” betekent. Lakshmi Mata helpt jou met het begrijpen en herkennen van jouw doel. Een aantal van haar bijnamen zijn Sri (nobele godin) en Kamala (zij die op een lotus zit). Lakshmi Mata is de prakriti energie, datgene dat ontstaan creëert, het materialisme en de Maya (illusie, aardse rijkdom en materialisme). Vandaar dat men Lakshmi Mata associeert met aardse rijkdom. Maar Lakshmi Mata is meer dan aardse rijkdom; zij bestaat uit acht verschillende vormen: Ashta Lakshmi.


Lakshmi Mata wordt niet alleen vereerd voor financiële rijkdom. We zijn haar dankbaar voor alle diverse rijkdommen die wij in ons aardse bestaan kennen.


Tijdens Diwali wordt het huis schoon gemaakt en overal diya’s gezet om Lakshmi Mata met een warm welkom te ontvangen. Net zo belangrijk is het om in ons lichaam en geest, diezelfde reinheid te hebben om Lakshmi Mata welkom te heten. Waar negatieve gedachten zijn, gierigheid of verlangen naar rijkdom is, daar zal Lakshmi Mata niet verblijven. Waar vrede en tevredenheid overheersen, daar zal Lakshmi Mata plaatsnemen. Symbolisch zien we dit terug in de murtis (beelden) of afbeeldingen waarop zij zittend op een lotus wordt afgebeeld: zij blijft zitten en zal niet weglopen.


Voor meer informatie over de voorbereidingen en de puja van Lakshmi Mata zie ons artikel over Diwali voorbereidingen. Op onze mantra’s en meer pagina vind je een aantal Lakshmi mantra’s en de Lakshmi aarti.


Terugkeer van Shri Rama

Lakshmi Mata ontvangt de meeste aandacht tijdens Diwali, maar voor velen is het ook een feestdag ter ere van Shri Rama, die na 14 jaar ballingschap tezamen met Sita Mata en zijn broertje Lakshman terugkeerde naar Ayodhya. De viering van zijn terugkeer staat symbolisch in hetzelfde licht van de eerder beschreven verlichting. Ayodhya ontving namelijk de meest Dharmische koning die ooit op aarde zou regeren, waardoor het rijk op diverse manieren geluk en vrede ervaarde.


Ram Rajya (het koninkrijk van Shri Rama) wordt als de meest gelukzalig en vredige koninkrijken ooit beschreven. Met andere woorden, de verlichting van een rijk begint met een goede Dharmische leider. In ons gezin en familie zou er ook een rechtvaardige (Dharmische) en vredige leider moeten zijn, zodat wij ook een gelukkig en vredig leven zullen hebben. Hopelijk kunnen we tijdens Diwali deze leider in ons aanwakkeren!


Shubh Diwali!

 

Wens jouw familie en vrienden een fijne Diwali met onze nieuwe selectie aan wenskaarten.

Op Diwali wenst iedereen elkaar een Shubh (fijne) Diwali. Tegenwoordig worden er vele verschillende afbeeldingen gedeeld via Whatsapp en social media, daarom hebben wij een selectie afbeeldingen verzameld die je kunt delen met jouw familie en vrienden.1.990 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page