top of page

ARTIKELEN

Diwali - vijf bijzondere feestdagen

Eigenlijk bestaat het Diwali festival uit 5 bijzondere feestdagen. Benieuwd hoe deze dagen eruitzien en welke rituelen jij kan uitvoeren? Sommigen vieren zelfs een zesde dag ervoor nog! Lees hieronder over deze feestdagen.


Dhanteras

Op Dhanteras viert men het ontstaan van (Dhana) Lakshmi Mata. Ook Kubera (Devta van de rijkdom) wordt deze dag vereerd. Daarnaast vieren we de geboorte van de Devta van de Ayurvedische geneeskunde, Dhanvantari.

Plaats op deze dag een diya buiten het huis. Dit wordt de Yamadeep (voor de god van de dood) genoemd en dient ter voorkoming van het onvoorziene overlijden van familieleden.


Narak Chaturdashi

Op Narak Chaturdasi viert men de overwinning op de demon Narakasura. Na een zegen van Brahma, kon alleen zijn moeder, Bhudevi (aarde) hem doden. Krishna en zijn vrouw Satyabhama (een incarnatie van Bhudevi), versloegen Narakasura na lange strijd.

Probeer het Ayurvedische Abhyanga snan ritueel dat zorgt voor goede gezondheid. Dit is een sesamoliemassage, gevolgd door een bad, bij voorkeur voor zonsopkomst.

*volgens Drikpanchang valt Narak Chaturdashi dit jaar op dezelfde dag als Diwali


Diwali

Diwali (of Deepawali) staat in het teken van de letterlijke en symbolische verlichting: het licht overwint duisternis. Deze dag doen we een Lakshmi Mata puja in dankbaarheid voor alle vormen van rijkdom in ons leven en vieren we de terugkeer van Shri Ram.

Steek deze dag diya's aan om deze verlichting te verwerkelijken en te vieren. Lees er meer over in onze post over Diwali!


Govardhan Puja

Krishna redde onder de Govardhan berg zijn dorp. Hij leerde de dorpelingen namelijk dat de berg bedankt moest worden in plaats van Indra deva, waarop Indra deva hoogmoedig een regenstorm losliet.

Daarnaast staat deze dag de jonge Brahman genaamd Vaman (5e incarnatie van Vishnu) centraal. Om de arrogantie van koning Bali te breken vroeg Vaman om een gift. Na alle werelden gegeven te hebben, zag koning Bali genoodzaakt zichzelf te geven.


Bhaiya Dooj

In gelijkenis met Raksha Bandhan is dit een feestdag waarop de band tussen broer en zus gevierd wordt. De zus zet tilak op het voorhoofd van de broer. Dit symboliseert de zegen op een lang en voorspoedig leven van de broer. Hiervoor bedankt hij haar met een cadeau. Dus broers, wees voorbereid! ;)


Govatsa Dwadashi (Vasu Baras) - 6e dag?

In bepaalde streken van India is het gebruikelijk om een dag vóór Dhanteras deze feestdag te vieren. Govatsa Dwadashi ofwel Vasu Baras staat in het teken van het vereren van koeien en kalven. Tarweproducten worden gegeven aan deze dieren ter verwennerij. Toegewijden, die deze feestdag vieren, vasten ook door het niet eten van tarwe en melkproducten gedurende de dag. Deze vrat (vasten) heet ook de Nandini Vrat. Nandini is de gezegende koe die vaak bij Shiva afgebeeld staat.


Een feestelijke vijf dagen toegewenst!

1.294 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page