ARTIKELEN

Diwali voorbereidingen

Een van de meest gevierde feestdagen in het hindoeïsme is Diwali (lichtjesfeest). Dit jaar valt deze bijzondere feestdag op donderdag 4 november. Men is al weken bezig met de voorbereidingen door het huis schoon te maken en spullen voor de puja te kopen. Moet elk hoekje van het huis schoon zijn? Is dat de enige focus van Diwali of kunnen we het ook op een andere praktische manier voorbereiden? Wij reiken je graag een helpende hand met jouw Diwali voorbereidingen anno 2021!


De voorbereiding

De reden die vaak gegeven wordt voor het schoonmaken van het huis is dat Lakshmi Mata op Diwali zal langskomen. Of het vanwege Diwali is of vanwege een puja ter ere van een verjaardag, het huis wordt dan schoongemaakt en opgeknapt. Als je hoog bezoek ontvangt, dan wordt het huis ook opgeruimd en schoongemaakt. De situatie in India is misschien wel anders dan in Nederland. In India is er na de warmte en het regenseizoen, voornamelijk viezigheid en vuiligheid, maar ook bacteriën en insecten in of op het huis zijn. Hierdoor is de nood ook hoger om een “najaars-schoonmaak” te houden. Met deze gedachten kunnen we het schoonmaken van het huis in perspectief plaatsen. Reinheid is namelijk het bredere woord: als men niet rein van binnen is, heeft het weinig zin om alleen de buitenkant schoon te maken. Met andere woorden, laten we ook onszelf ontdoen van het “vuil”, zoals negatieve gedachten, jaloezie, haat, onvriendelijke woordenwisselingen, en dergelijke. Deze vergelijking kunnen we doortrekken. Het reinigen van ons huis wordt gedaan omdat Lakshmi langs komt, zo reinigen we onszelf en ontdoen we ons van negativiteit, zodat Lakshmi (in de vorm van tevredenheid, welvarendheid, voorspoed en geluk) in ons zal plaats nemen. Uiteraard geldt een schoon huis en een schoon lichaam niet alleen op Diwali.


De verlichting

De voorbereiding van de puja die we op Diwali verrichten, is voor iedere persoon of familie weer anders. Bij velen staat Lakshmi Mata centraal: zij is de gever van voorspoed (niet alleen in geld) en zorgt voor het licht in de duisternis. Dat laatste kan op verschillende manieren beschreven worden, zoals de kennis bij de onwetende, het voedsel bij de hongerige of de welvaart bij de armen. Om deze verlichting te vieren, branden we diya’s als eeuwenoude traditie. Je hoeft deze viering natuurlijk niet alleen te houden bij de traditionele diya’s. Je kunt alle verlichting gebruiken om het te vieren, van LED-strips tot kerstverlichting. Aangezien het toch bijna kerst is, kun je de kerstverlichting buiten en binnen ook al opzetten voor Diwali.


De puja

In algemene zin wordt op de dag van Diwali een Lakshmi puja gedaan in de avond. Op basis van de astrologische berekeningen van drikpanchang.com is dit jaar voor Nederland het beste moment om de puja tussen 17:25 uur en 19:02 uur te verrichten. Iedereen heeft zijn eigen eenvoudige of geavanceerde manier om Lakshmi Mata te vereren. Sommigen vereren ook Shri Vishnu, Saraswatie Mata en/of Shri Ganesh op deze dag.


Net als tijdens Navratri hebben we ook nu een eenvoudige korte puja opgesteld:

  1. Vouw je handen voor je borst en aanbid Lakshmi Mata in de vorm van een murti en verzoek haar aanwezig te zijn bij jouw puja

  2. Sprenkel water over haar voeten om haar met jouw liefde te verwelkomen

  3. Offer een bloem waarmee je jouw waardering voor haar laat blijken en symbolisch jezelf overgeeft aan haar

  4. Circuleer 3x een wierook om haar

  5. Circuleer 3x een diya (lampje) om haar

  6. Offer fruit of ander persad (voorkeur is mitha bhaat)

  7. Offer water na het geofferde persad

  8. Sluit af met de Laksmi aarti en circuleer de diya

  9. Bedank haar en verzoek haar het gebed af te ronden.


<