ARTIKELEN

Shri Ganesh wordt altijd als eerst aanbeden, waarom?

In het hindoeïsme komt op verschillende manieren naar voren dat Shri Ganesh als eerste wordt aanbeden. Of het nu voor een puja is, of voor het starten van een nieuwe opdracht, het is eigenlijk voor elk nieuw begin. Deze week zijn wij gestart met dit hindoe platform en luiden het nieuwe begin in met onze dankbaarheid richting Shri Ganesh. Met deze gedachte delen we dit artikel met jullie.


Het antwoord op zo’n vraag kan op verschillende manieren beantwoord worden. Dit kan aan de hand van een typisch verhaal uit een Purana (mythologisch en in dit geval de Shiv Purana), aan de hand van de krachten van Shri Ganesh, en aan de hand van de chakra's.


वक्रतुण्ड महाकाय सूर्यकोटि समप्रभ | निर्विघ्नं कुरु मे देव सर्वकार्येषु सर्वदा || Vakra-Tunndda Maha-Kaaya Suurya-Kotti Samaprabha | Nirvighnam Kuru Me Deva Sarva-Kaaryessu Sarvadaa || Ik groet (Shri Ganesh) degene met de gekrulde slurf en een groot lichaam, die schittert als miljoenen zonnen, Oh heer, alstublieft maak mijn weg vrij van obstakels en zegen mij altijd in mijn werk.

Mythologische betekenis

In de Shiv Purana wordt verteld dat Parvati met haar goddelijke krachten een zoon creëerde en hem Vinayak noemde. Zij instrueerde hem de wacht te houden en niemand het huis binnen te laten. Shiva werd door Vinayak tegengehouden, waarna Shiva hem onthoofde. Parvati was zeer ongelukkig toen ze dit zag, waarna Shiva aan zijn onderdanen de opdracht gaf om een bijpassende hoofd te vinden.


Een olifantenhoofd werd op goddelijke wijze geplaatst op het lichaam en de jongen kreeg de bijnaam: Gajaanan (hij met de olifantenhoofd). Vervolgens (in de Shiva Mahapurana Rudra Samhita, hoofdstuk 18) wordt geschreven dat Parvati hem als haar zoon lief had en hem daarom zegende om altijd als eerst aanbeden te worden. Diezelfde zegen kreeg hij ook van Brahma, Vishnu en Shiva met zijn nieuwe naam Ganesh (leider van de groep).


Sterker nog, in de Shiva Purana zegt Brahma dat indien men niet Ganesh als eerste aanbidt, maar wel de overige goddelijke vormen, dat deze aanbidding zinloos zal zijn.