top of page

ARTIKELEN

Shri Ganesh wordt altijd als eerst aanbeden, waarom?

In het hindoeïsme komt op verschillende manieren naar voren dat Shri Ganesh als eerste wordt aanbeden. Of het nu voor een puja is, of voor het starten van een nieuwe opdracht, het is eigenlijk voor elk nieuw begin. Deze week zijn wij gestart met dit hindoe platform en luiden het nieuwe begin in met onze dankbaarheid richting Shri Ganesh. Met deze gedachte delen we dit artikel met jullie.


Het antwoord op zo’n vraag kan op verschillende manieren beantwoord worden. Dit kan aan de hand van een typisch verhaal uit een Purana (mythologisch en in dit geval de Shiv Purana), aan de hand van de krachten van Shri Ganesh, en aan de hand van de chakra's.


वक्रतुण्ड महाकाय सूर्यकोटि समप्रभ | निर्विघ्नं कुरु मे देव सर्वकार्येषु सर्वदा || Vakra-Tunndda Maha-Kaaya Suurya-Kotti Samaprabha | Nirvighnam Kuru Me Deva Sarva-Kaaryessu Sarvadaa || Ik groet (Shri Ganesh) degene met de gekrulde slurf en een groot lichaam, die schittert als miljoenen zonnen, Oh heer, alstublieft maak mijn weg vrij van obstakels en zegen mij altijd in mijn werk.

Mythologische betekenis

In de Shiv Purana wordt verteld dat Parvati met haar goddelijke krachten een zoon creëerde en hem Vinayak noemde. Zij instrueerde hem de wacht te houden en niemand het huis binnen te laten. Shiva werd door Vinayak tegengehouden, waarna Shiva hem onthoofde. Parvati was zeer ongelukkig toen ze dit zag, waarna Shiva aan zijn onderdanen de opdracht gaf om een bijpassende hoofd te vinden.


Een olifantenhoofd werd op goddelijke wijze geplaatst op het lichaam en de jongen kreeg de bijnaam: Gajaanan (hij met de olifantenhoofd). Vervolgens (in de Shiva Mahapurana Rudra Samhita, hoofdstuk 18) wordt geschreven dat Parvati hem als haar zoon lief had en hem daarom zegende om altijd als eerst aanbeden te worden. Diezelfde zegen kreeg hij ook van Brahma, Vishnu en Shiva met zijn nieuwe naam Ganesh (leider van de groep).


Sterker nog, in de Shiva Purana zegt Brahma dat indien men niet Ganesh als eerste aanbidt, maar wel de overige goddelijke vormen, dat deze aanbidding zinloos zal zijn.


Krachten van Shri Ganesh

Shri Ganesh staat bekend om zijn krachten in het verwijderen van obstakels (Vighnaharta). Omdat hij obstakels verwijdert, wordt hij bij elk nieuw begin aanbeden. Dit zien we terug in Puja's en Sanskars, bij heilige boeken zoals de Ramayana, etc.


In de praktijk zijn er verschillende momenten, voornamelijk in India, dat men Shri Ganesh aanbidt, waar in een ieder zijn eigen keuze maakt: het openen van een nieuwe zaak, het starten van een nieuwe (auto)rit, het beginnen van de opname van een nieuwe (Bollywood) film. Maar goed, het gaat om het verwijderen van obstakels, zodat je succesvol zult zijn in het afronden van je taken!


Daarnaast staat hij symbool voor de intelligentie en wijsdom (Buddhipriya, wat omschreven kan worden als iemand met een goed stel hersenen).


Ganesh & Yoga

Yoga gaat niet alleen om bewegen en sport, maar vooral ook het openen van je chakra's. Er zijn zeven chakra's in ons lichaam die elk op een bepaalde plek in ons lichaam een energie centra zijn. De laagste van deze is de Muladhara Chakra en de hoogste is de Sahasrara Chakra. Er is een continue golf van energie (Kundalini energie) van beneden naar boven. De Muladhara Chakra is de fundering vanwaar de kracht naar boven gaat. Volgens de Kundalini Yoga zit de kracht van Shri Ganesh in deze Muladhara Chakra, van waar uit de kracht naar boven gaat.


Start jij iets nieuws of wil je op een bepaalde dag Ganesha aanbidden, vind hier de mantra’s en de aarti's van Shri Ganesh! Of luister ze direct via YouTube op onze playlist.


We horen graag wat je vond van het artikel! Voel je vrij om het artikel te delen in je kringen. Elke zondag kan je van ons een gloednieuw artikel verwachten.


Heb je zelf een interessante vraag waar je graag het antwoord op wil weten of een ander interessant onderwerp voor een artikel? Laat het ons weten, via de contactpagina.

772 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page