top of page

ARTIKELEN

Voorbereidingen Ganesh Chaturthi

Maandag is het voor velen een feestelijke dag! Ganesh Chaturthi wordt groots gevierd, met name in India. Ter voorbereiding delen wij een laddoo recept. In dit artikel meer info over hoe je een puja kunt doen en inhoudelijke informatie over Shri Ganesh.


Waarom Laddoo?

Er zijn vele verhalen over Shri Ganesh. Waarom heeft hij een olifantenhoofd? Waarom mag ik geen tulsi offeren? Waarom zijn laddoo's zo belangrijk? En vervolgens worden dezelfde verhalen voor verschillende redenen als onderbouwing gebruikt. Verhalen zijn leuk, maar zijn vooral bedoeld als richtlijnen. In ieder geval wordt Modak genoemd in de Ganesh Pancharatna Stotra. Er zijn verschillende soorten laddoo's. En modak wordt ook als een type laddoo gezien, alhoewel het meer een op een dumpling lijkt, zie foto.


Het gaat niet om laddoo, appel of mohanbhog. Het gaat om jouw zoete liefde voor God en die liefde in jouw verering is het belangrijkst! De laddoo is de symbolische zoete liefde daarvan.

Laddoo recept

Grootmoeders (nani/aadji) hebben natuurlijk hun eigen geheim (familie)recept voor laddoo's. Maar wij hebben er een weten te bemachtigen. Succes met de bereiding masterchef, hoop jullie laddoo's onder onze social media post te vinden!


Ingrediënten

 • 250 ml (half)volle melk

 • 50 ml (half)volle melk voor het rondmaken van de laddoo’s

 • 200gr kristalsuiker

 • 1 of halve kokosnoot of 200gr geraspte kokos

Benodigdheden

 • Rasp

 • (Diepe anti aanbak) pan

 • Spatel

 • Siliconen mat of aluminium folie om de laddoo’s op te zetten


Bereidingswijze

 1. Open de kokosnoot en verwijder de barst en bruine schil. Rasp de witte kokos stukjes.

 2. Verwarm de pan.

 3. Breng de melk samen met de suiker aan de kook.

 4. Zodra de suiker is opgenomen en de melken begint te koken, voeg dan de kokos toe.

 5. Blijf de gehele substantie op zacht vuur roeren totdat het 1 geheel is geworden. (Dit merk je als het roeren moeilijker wordt)

 6. Zet het vuur uit en blijf doorgaan met roeren zodat het geheel (een beetje) kan afkoelen.

 7. Als je het idee hebt dat het mengsel lauw-warm aanvoelt, kan je er ronde balletjes van maken. Mooie en ronde laddoo’s maak je door je handen nat te maken met een beetje melk. Dat maak het rollen makkelijker.

 8. Zet de laddoo's op het stuk folie om verder af te koelen en hard te worden.

 9. Als eventuele toevoeging kan je er amandelschijfjes of grove stukken amandelen toevoegen.

 10. En dan is het tijd om te smullen.

Tip: Om te voorkomen dat alles hard wordt omdat je niet snel genoeg bent met rollen, kun je ook beginnen met de helft uit de pan te halen en eerst daarvan laddoo's te rollen. Vervolgens ga je verder met de tweede helft uit de pan halen.


Wees bewust en eet laddoo's met mate

Gevorderden

Voor de gevorderden een filmpje hoe een Modak te maken. Er zijn nog tal van andere laddoo's bijvoorbeeld de Motichoor laddoo. Challenge jezelf!Lees hier meer info over Ganesh Chaturthi en een eenvoudige puja voor Ganesh.

1.065 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page