top of page

ARTIKELEN

Het hindoeïsme: God = 1 (1/3)

Op vele manieren en uit diverse geschriften vind je verschillende interpretaties op de vraag wie God is. Maar wie is God? Is God Shiva? Durga? Of Krishna? Allemaal tegelijk of geen van allen? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en meer.

Allerlei stromingen binnen het hindoeïsme hebben ook hun antwoord op deze vraag (vind in dit artikel meer over de stromingen).


Veda

De vier Veda’s zijn de oudste en breed geaccepteerde (door verschillende stromingen) geschriften binnen het Hindoeïsme. Vanuit de Rig, Yayur, Sam en Atharva Veda is er al veel te vinden over wie God nu eigenlijk is. In de Rig Veda wordt gerefereerd naar verschillende kosmische krachten, (half)goddelijke vormen, devta’s, zoals Varun (water), Agni (vuur) en Indra (koning onder de devta’s). Maar tegelijkertijd wordt gesproken over 1 totale oftewel allerhoogste God.

एकं सद्विप्रा बहुधा वदन्ति Ekam Sat Vipra Bahuda Vadanti Er is 1 Waarheid (God), de wijze mensen noemen deze met verschillende namen Rig Veda 1.164.46

Nirakaar (vormloos) of Sakaar (gedaante)

God is Nirakaar Brahma (spreek uit Brahm-me, in het engels vaak geschreven als Brahmaan), dat wil zeggen een vormloze, eeuwige, transcendente (buitenzintuiglijke bewustzijn) God. God is tevens in een vorm of gedaante (Sakaar), bijvoorbeeld Brahmá (spreek uit Brahm-ma), Vishnu, Krishna, Shiva of Durga. Hierin verschillen de stromingen in het hindoeïsme. Zo beschrijft de stroming van de Vishnu sampradayas (Vaishnavism) Krishna niet alleen als avatar, maar tegelijk ook als de allerhoogste en complete vorm van God, terwijl in andere stromingen Krishna een avatar van Vishnu is en daarmee net als elke andere vorm (Shiva, Ganesha, etc.) een vorm is van diezelfde allerhoogste God. Over het algemeen kan worden geconcludeerd dat God 1 is, en dat deze zowel in de hoogste gedaante (Sakaar), als in vormloze God (Nirakaar Brahma) is.


Metafoor

Vergelijk het maar eens met de persoon die jij bent. Op school word je gezien als een leerling en heb je een bepaalde rol, misschien heb je ook een roepnaam voor je vrienden. Op je werk ben je een werknemer en heb je een functie/beroep. In je privéleven ben je zoon/dochter van je ouders of, vader/moeder van je kinderen. In die rollen heb je dus ook verschillende gedaantes en verantwoordelijkheden. Zo kun je ook een dezelfde God met meerdere gedaantes en rollen vergelijken.


Zie hieronder nog eens uitgelegd in een video:


In ons volgende artikel wordt uitleg gegeven over de relatie tussen de Ziel en God.


833 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page