ARTIKELEN

Guru Purnima

Vandaag wordt op de volle maan van de vierde Hindoeïstische maand Ashadha, Guru Purnima gevierd. Op deze dag worden alle guru’s vereerd en aanbeden door discipelen (leerlingen). Wat is een guru eigenlijk? Hoe is Guru Purnima ontstaan? En hoe kunnen we het vieren? In dit artikel gaan we in op deze bijzondere dag en wat we er allemaal van kunnen leren.


Wat is een guru?

Een guru wordt vaak simpelweg vergeleken met een leraar/lerares. Een guru is een leraar/lerares waar je naast waardering voor het vak wat hij/zij doceert, ook waardering hebt voor de ondersteuning die je krijgt buiten het klaslokaal. Zo’n persoon wordt, vooral in India, als een guru gezien. Tegenwoordig wordt de term guru of ‘goeroe’ in een aantal vakgebieden, zoals ICT en management, ook gebruikt voor bekende personen van wie de meningen een hoog aanzien genieten. Zij staan vooral bekend om hun vakdeskundigheid en het delen van hun kennis en expertise aan hun volgers. Echter, als we deze term belichten vanuit het hindoeïsme, wordt er met een guru iets anders bedoeld.


Het woord guru is afgeleid uit twee woorden uit het Sanskrit; gu en ru. ‘Gu’ betekent duisternis en ‘ru’ betekent vernietiger. Een guru staat dus voor diegene die de duisternis vernietigt en verlichting kan geven. Oftewel een spirituele gids wie zijn leerlingen ‘verlicht’ met zijn kennis en leringen.


Het woord guru is afgeleid uit twee woorden uit het Sanskrit; gu en ru. ‘Gu’ betekent duisternis en ‘ru’ betekent vernietiger.

Geschiedenis van Guru Purnima

Er zijn verschillende verhalen geassocieerd met de viering van Guru Purnima. Volgens de Yogische traditie was het op deze dag dat Shiva de allereerste guru werd. Ongeveer 15.000 jaar geleden vertrok Shiva met buitengewone natuurlijke gaven naar de Himalaya gebergtes om een lange periode te mediteren. Toen Shiva, na een lange periode van transcendente meditatie, zijn ogen opende, vroegen zeven heilige mannen aan hem wat hij onderging tijdens zijn meditatie. Shiva ging niet in op hun vraag en sloot zijn ogen weer. Nadat hij 84 jaar later wederom zijn ogen opende zag hij dat dezelfde zeven mannen nog steeds voor hem stonden. Toen Shiva bewust werd van hun behoeftes aan wijsheid, bracht hij zijn kennis over aan de zeven mannen, die vervolgens de bekende Sapta Rishis (zeven heilige) werden. Dit gebeurde op een volle maan, waarbij Shiva de eerste guru werd. Deze bijzondere volle maan staat dan ook bekend als Guru Purnima.