top of page

ARTIKELEN

Sawan Shivratri

Een jaar heeft 12 Shivratri’s. De Maha Shivratri en Sawan Shivratri zijn de meeste bekende dagen ter verering van Shiva. Vandaag is het Sawan Shivratri, ook wel Shravan Shivratri genoemd. Wat maakt deze dag zo bijzonder? Dit en meer bespreken we in dit artikel.


Betekenis

Volgens de Hindoe kalender is de hele maand Shravan toegewijd aan Shiva. Vele devoten aanbidden hem in deze maand met name op de maandag, en wel 16 maandagen lang (Solah Somwar) vanaf het begin van de Hindoe maand Shravan. Er wordt gezegd dat wanneer men op Sawan Shivratri Shiva aanbidt, diegene moksh (verlossing) kan krijgen en zo verlost wordt van wedergeboorte. Daarnaast is Shiva een Goddelijke verschijning die gekenmerkt wordt door het gemak waarop hij zijn toegewijden diensten bewijst wanneer ze hem oprecht aanbidden. Daarom wordt Shiva door veel mensen aanbeden om materiële en spirituele welvaart te krijgen.


ॐ कर्पूरगौरं करुणावतारं, संसारसारम् भुजगेन्द्रहारम्। सदावसन्तं हृदयारविन्दे, भवं भवानीसहितं नमामि॥ AUM Karpur Gauram Karunavataram | Sansara Saram Bhujagendra Haram || Sada Vasantam Hridayaravinde | Bhavam Bhavani Sahitam Namami || Degene die wit is als kamfer (karpur), belichaming van mededogenheid. Degene die de essentie is van de wereld, met de koningscobra als zijn slingerkrans (om zijn nek). Altijd zetelend in het lotusachtige hart, vergezelt door Godin Bhavani (Parvati), ik groet u.

Viering

Tijdens Sawan Shivratri wordt Shiva aanbeden. Dit wordt in India en ver daarbuiten op verschillende manieren gedaan. Er worden Shiva mandirs bezocht, mantra’s van Shiva gechant (een welbekende mantra is: AUM NAMAH SHIVAYA) en Shiva Linga aanbeden. Een van de bekendste manieren om Sawan Shivratri te vieren is de Shiva Abhishek te doen. Als je thuis een Shiva Linga hebt, dan kun je deze vereren door er bijvoorbeeld water, melk en ghee op te gieten. Zie de video voor een duidelijk voorbeeld. Bekijk ook ons artikel over de voorbereidingen op Shivratri waar stapsgewijs een Shiva Abhishek beschreven staat: Voorbereidingen op MahaShivratri (mijnhindoeisme.nl)Ook wordt er door de toegewijden gevast en wordt er yoga en meditatie beoefend. Je kunt vasten door alleen noten en fruit te eten. Sommigen vasten door niets te nuttigen en anderen drinken alleen water op deze dag. De toegewijden hebben vaak als doel om de zegen en kracht van Shiva te krijgen.


Verhaal

Sinds de dood van de zijn echtgenote Sati was Shiva naar de Himalaya gegaan om te mediteren. De meditatie waarin Shiva (de eerste yogi) in was, was zo krachtig dat hij door niemand gestoord kon worden. Sati reïncarneerde als Parvati, de dochter van koning Himavat. Toen Parvati de leeftijd kreeg om te trouwen waren er vele geïnteresseerden, die zij allemaal afwees. Haar ouders merkten dat ze iedere prins afwees en vroegen daarom aan Parvati of ze wel wilde trouwen. Parvati vertelde haar ouders dat ze met Shiva wilde trouwen. Parvati begon daarop krachtig aan meditatie en boetedoening waarop Shiva onder de indruk was van haar toewijding voor hem en ging akkoord om met haar te trouwen. Volgens de vertellingen is Shiva op Sawan Shivratri met Parvati getrouwd.


Een fijne Sawan Shivratri!


Shiv Parthiv Pujan op zondag 30 julie in Almere Poort!

Zoals elk jaar wordt ook dit jaar in de Shravan maand de Shiv Parthiv Pujan op het strand in Almere georganiseerd. Ditmaal op zondagmiddag 30 juli. Wij zijn erbij!


Ben je er ook? Mocht je willen helpen als vrijwilliger of heb je een andere vraag, neem contact op met de organisatie 06 481 44 851 / 06 417 52 225. Zie voor meer details de flyer.


Wij zijn er ook bij en dit jaar is er een speciale Mijn Hindoeïsme Meet Up Stand! Kom je ook en kom langs onze stand voor een gezellig en bhaktivol gesprek!

Hand Out Sawan Shivratri

2023-Hand Out Sawan Shivratri V1
.pdf
Download PDF • 4.67MB

684 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page