top of page

ARTIKELEN

Maha Shivratri

Het is de dag van de God der goden, Mahadeva ofwel Shiva. In het vorige artikel werd uitgelegd waarom Maha Shivratri zo bijzonder is. Naast de maandelijkse Shivratri, is deze Maha Shivratri extra speciaal. Je hebt eerder ook kunnen lezen welke voorbereidingen je kunt treffen voor deze dag en hoe je een puja kunt doen. In dit artikel vertellen we over Shiva en Shivratri en staan we stil bij wat ShriRama in de Ramayan ons vertelt over Shiva.


Shiva

Shiva en shava zijn tegenstellingen. Shava betekent bewegingloos of levenloos, terwijl Shiva de potentie van leven is. Alles met Shiva is het leven en alles zonder Shiva is shava (levenloos). Shiva omvat dus het leven en de potentie en is dus allesomvattend en daarmee de universele ziel of bewustzijn. Shiva wordt beschouwd als het ultieme doel voor toegewijden die zowel materiële als spirituele verlossing zoeken. 


Shiva is bekend onder duizenden namen die worden beschreven in de Puranas en andere vertellingen. Hij wordt onder verschillende namen aanbeden, waaronder Bholenath, de God die eenvoudig te bevredigen is. Shiva wordt ook gezien als de ultieme echtgenoot en daarom aanbidt men hem voor een (net zo) goede levenspartner dan wel voor zegeningen voor een lang leven van de echtgenoot.


Shiva is ook de Adiyogi, de eerste yogi die het voorbeeld is voor iedereen die mediteert. Shiva is de grootste bhakt van Shri Vishnu en wordt binnen het Shaivisme gezien als ParaShiva of SadaShiva, de hoogste Goddelijke energie. Shiva is de persoon in de Nataraja afbeelding (kosmische dans) en wordt ook aanbeden in de Lingam vorm (Shiva Lingam).


Maha Shivratri

Ratri (nacht) betekent dat wat je rust en troost geeft. De omgeving wordt kalm en het lichaam gaat van nature in slaap / rust-modus. Met Ratri wordt ook datgene bedoeld dat verlichting geeft op de drie soorten problemen: voor het lichaam, de geest en de ziel. 


Astrologisch wordt gezegd dat de planetaire posities op deze dag zodanig zijn gesitueerd, dat alle chakra's van het menselijk lichaam zuiver worden en daardoor elke positieve gebeurtenis mogelijk maakt. Volgens de Indiase astrologie zijn er bepaalde dagen en tijdsbestekken in een jaar die bevorderlijk zijn voor spirituele groei en meditatie. Maha Shivratri is zo'n dag. Dit is ook de reden waarom het zowel lichamelijk als geestelijk heilzaam werkt om de hele nacht wakker en bewust te blijven. Door gebruik te maken van deze natuurlijke opleving van energieën op het nachtelijke festival van Maha Shivratri, met de juiste soort mantra's en meditaties, kunnen we een stap dichter bij het Goddelijke komen. Deze nacht brengt een gevoel van diepe sereniteit en welwillendheid. Elke meditatie die op deze dag wordt gedaan, is honderd keer effectiever.

Jyotirlinga

We hebben in ons vorige artikel gehad over één van de twaalf Jyotirlinga, namelijk de Somnath Jyotirlinga. Deze bijzondere Shivalinga hebben elk een eigen verhaal in relatie tot devoten en Shiva. De Jyotirlinga’s staan op verschillende plekken in India. Shiva is een van de weinige goden die ook door demonen aanbeden wordt. Zo is de Vhaidyanath Jyotirlinga (in de plaats Deoghar, Jharkhand) ontstaan door demoon Ravana. Hij vereerde Shiva door zijn tien hoofden aan hem op te offeren. Vereerd door zijn onmenselijke krachten en devotie, genas (Vaidhya betekent dokter) Shiva hem en schonk hem de tien hoofden. De tempel waar dit plaatsvond, is de Vhaidyanath tempel. Ravana stond bekend om zijn verkeerde handelingen, maar desondanks ontving hij vanwege zijn enorme devotie de zegenen van Shiva. De Shiv Tandav Stotram is bekend en wordt ook aan hem toegeschreven. Luister hier naar deze bijzondere stotram, en bekijk deze video met de uitleg hoe complex en bijzonder alleen al de 1e slokha van deze stotram is.


Ook Shri Rama (incarnatie van Shri Vishnu) was een devoot van Shiva. Shiva’s aanwezigheid in de Ramayana is zelfs zo belangrijk dat in de eerste hoofdstukken geschreven door Tulsidas, eerst Shiva wordt aanbeden en daarna Shri Rama. Tulsidas schreef de Ramayana niet alleen vanuit zijn perspectief, maar ook vanuit het perspectief van Shiva. Shiva vertelt de gebeurtenissen uit de Ramayana aan Parvati Mata.

Voordat Shri Rama de oversteek maakte naar Sri Lanka via een brug gemaakt van stenen, creëerde hij eerst een Shivalingam en aanbad hij Shiva. Hij beschreef zijn liefde voor Shiva als volgt:

लिंग थापि बिधिवत करि पूजा । सिव समान प्रिय मोहि न दूजा ॥ Linga Thapi Bidhivata Kari Puja Siva Samana Priya Mohi Na Dooja Nadat Shri Rama de Shiva Linga had gemaakt en met devotie vereerde, zei hij: Niemand anders is mij zo geliefd als Shiva. Tulsidas Ramayana: Lanka Kanda, Doha 1, Chaupai 3

Dit is de elfde Jyotirlinga, genaamd Rameshwar (in de plaats Rameswaram, Tamil Nadu). Bekijk deze video hoe Shiva en Shri Rama elkaar aanbidden.


Of je nu een Shiva bhakt, Shakti bhakt of Vishnu bhakt bent, iedereen viert deze bijzondere dag in het teken van devon ke dev Mahadev. We wensen iedereen een fijne Shivratri!


Lees en luister ook naar de Shiva mantra’s en aarti via onze site. Speciaal voor vandaag een YouTube playlist op ons kanaal met moderne Shiva bhajans die je de hele dag en nacht kun afspelen!


Fijne Shivratri!


1.730 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page