top of page

ARTIKELEN

Waarom is Maha Shivratri bijzonder?

Maha Shivratri is de meest belangrijke dag in het jaar voor Shiva en dus ook voor diegenen die Shiva graag vereren. Shivratri is een feestdag die in de avond en zelfs in de nacht gevierd wordt. Waarom is deze dag zo belangrijk en wat kun je doen om op deze dag jouw Bhakti voor Shiva te versterken? Wat is Shiva Abhishek en hoe doe je dat zelf thuis? In dit artikel en het volgende artikel gaan we deze vragen beantwoorden.


Elke maand (Masik) Shivratri

Shivratri is de dag van de God van de goden, Shiva, ook wel Mahadeva genoemd. Elke maand op de 14e dag van de donkere helft (Krishna Paksha) van de maanfase is er een Masik (maandelijks) Shivaratri. Deze maandelijkse Shivratri wordt als zeer bijzonder beschouwd om Shiva te aanbidden, te vasten en spiritueel te groeien. Toegewijden staan op Shivratri vroeg op, verrichten een Shiva Puja, reciteren Shiva mantra’s en vasten gedurende de dag. In de Vedische maand Phalgun (februari-maart op basis van de Noord-Indiase kalender) is er een Maha (grote) Shivaratri. Ook op deze Maha Shivratri begint men met deze maandelijkse rituelen. De maand Shravana (juli-augustus) is ook extra gezegend om Shiva Puja te doen. Deze Masik Shivratri wordt ook wel Sawan Shivratri genoemd.

Maandagen in het teken van Shiva

Shiva kan je natuurlijk op meer dan 1 dag in de maand vereren. Het is natuurlijk aan jezelf wanneer je Shiva of een andere Goddelijke gedaante vereert. Shiva wordt vooral op maandagen vereerd. In de Shiva Purana wordt het verhaal beschreven van Chandra (maan) Deva die beschermd werd tegen een dodelijke vloek. In paniek, maar ook op advies van Brahma, creëerde Chandra Deva een Shivalinga van aarde en begon de Maha Mritjunjaya Mantra te reciteren om Shiva te vereren. Shiva was vereerd door zijn meditatie en beschermde hem tegen de dodelijke vloek. Chandra Deva bouwde een gigantische tempel en noemde deze Shivalinga: Somnath (Som = een andere naam voor maan, Nath = de Heer; de Heer van de Maan). Dit is een van de 12 unieke Shivalinga’s, die ook wel Jyotirlinga (Jyotir = stralend) genoemd worden. De Somnath Jyotirlinga staat in een prachtige tempel in de staat Gujarat en ligt in het westen van India (www.somnath.org). De maandag (in het Sanskrit: Somavasara; som = maan, vasara = dag) staat in het teken van de maan en daarom wordt juist op deze dag Shiva aanbeden. Vele mensen aanbidden de Shivalinga, reciteren een Shiva mantra en vasten op deze dag.

Maha Shivratri Zoals bekend is met de andere feestdagen, worden ook bij Maha Shivratri meerdere verhalen gekoppeld aan de viering van deze feestdag. Vanuit de geschriften weten we dat Maha Shivratri gevierd wordt, omdat:

  • Shiva verscheen in de vorm van de Shiva Linga

    • Shiva voerde de Shiva Tandavam (dans) uit in deze nacht

    • Shiva dronk het gif, genaamd Halaahal, dat opgeslagen is in zijn keel om de wereld te redden.

    • Shiva en Parvati trouwden op deze dag


In de Shiva Purana wordt verteld door Shiva dat degene die op deze MahaShivratri dag Shiva aanbidt, de vruchten ontvangt die gelijkwaardig zijn aan een jaar lang continue hem aanbidden.

यत्फलं मम पूजायां वर्षमेकं निरंतरम् । तत्फलं लभते सद्यः शिवरात्रौ मदर्चनात् ॥ yatphalam mama pujayam varsamekam niramtaram tatphalam labhate sadyah sivaratrau madarcanat Degene die mij op de dag van Shivratri vereerd, zal de vruchten ontvangen gelijkwaardig aan iemand die mij continue een heel jaar lang aanbidt. Shiva Purana boek 1 hoofdstuk 9 slokha 13

Maha Shivratri wordt vaak gedurende de hele avond en nacht gevierd tot aan de volgende ochtend. De avond wordt in vier delen (Prahar) verdeeld (18-21 uur|21-0 uur|0-3 uur|3-6 uur) zodat op vier momenten tijdens Maha Shivratri een Shiva Puja uitgevoerd kan worden. Wil je de exacte tijden weten, klik dan op deze link. We zullen op Maha Shivaratri een artikel delen waarin de astrologisch en yoga redenatie wordt beschreven waarom Shivratri in de nacht gevierd wordt.


In het volgende artikel gaan we het hebben over hoe je Shivratri spiritueel kunt vieren, hoe je een Shiva Abhishek kunt doen en wat er beschreven wordt in de geschriften hierover.

2.509 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page