ARTIKELEN

Hanuman Jayanti

Vandaag is het Hanuman Jayanti, de dag van de geboorte van Shri Hanuman. Hij is een van de belangrijkste karakters in de Ramayan en wordt geroemd en vereerd om Zijn kennis, kracht en liefde voor Ram. Maar er is nog veel meer over Shri Hanuman te vertellen. In dit artikel zullen we ingaan op de geboorte en het leven van Hanuman, welke lessen hij ons kan leren én het favoriete voedsel van Hanuman: Rooth!


Geboorte

Anjaniputra, Kesarinandan en Pavanputra zijn slechts enkele van de velen namen waarmee Shri Hanuman ook wel bekend is. Deze namen betekenen kind/zoon van Anjani, Kesari en Pavan, respectievelijk. Hanuman werd namelijk geboren als zoon van Kesari en Anjani (ook bekend als Anjana en Anjali). Zij waren beiden Vanara’s, een volk van machtige aap-achtige wezens die in het bos woonden. Anjani was een grote Bhakt van Shiva. Shiva werd tevredengesteld door haar meditatie en Bhakti. Hij zegende haar met de belofte dat haar kind een manifestatie van hem zou zijn: Hanuman. Hij stuurde Vayu Deva (God van de wind) om zijn Goddelijke energie in het kind te brengen. Hanuman wordt daarom ook gezien als een manifestatie van Shiva. Daarbovenop wordt hij dus ook Pavankumar (zoon van de wind God) genoemd, vanwege diens rol in zijn geboorte. Het verhaal van Anjani en de geboorte van Hanuman kan men lezen in de Valmiki Ramayana - Kishkindha Kanda, Sarga 66.


Ook de naam Hanuman heeft een achtergrondverhaal. Als kind keek Hanuman op een dag naar boven. Hij zag de zon en dacht dat het fruit was! Zo snel als hij kon vloog hij naar de zon om deze op te eten. Echter, toen Indra (de Koning der Goden) dit opmerkte, beschermde hij de zon en wierp een bliksemschicht naar Hanuman toe. Indra raakte hem in zijn gezicht, waardoor Hanuman een litteken overhield aan zijn kaak. Hanuman viel bewusteloos terug op de aarde. Hier komt de naam Hanuman vandaan, Hanu betekent kaak en mana betekent vervormd.


Ongekende superkrachten van Hanuman

Hanuman had superkrachten gekregen van de goden ter vergiffenis van de actie van Indra. Echter, in zijn jeugd misbruikte hij zijn krachten. Rishis (geleerden) vervloekte hem waardoor hij zijn krachten niet meer kon herinneren. Toch zou hij op het juiste moment herinnerd worden aan zijn krachten en deze voor het goede gebruiken.

Dat moment komt tijdens de oorlog tussen Shri Rama en demoon Ravan. Dankzij Jambavan herinnerde Hanuman zijn krachten, waardoor hij een waarde