ARTIKELEN

Gita Jayanti

De Bhagavad Gita is een bijzonder heilig geschrift. Het is bijzonder omdat dit een van de meest laagdrempelige teksten is die zowel in het geloof als ook in het leven de juiste handvaten biedt. Bhagavad Gita betekent ‘het lied van de Heer’ en is door de Heer Krishna ongeveer 5000 jaar geleden uitgesproken aan Arjuna op het slagveld van Kurukshetra (dicht bij het huidige New Delhi). De Bhagavad Gita bestaat uit 18 hoofdstukken met in totaal 700 verzen en maakt deel uit van de Mahabharata, geschreven door de wijze Veda Vyasa.

Op Gita Jayanti (de 11e dag van de lichte helft van de maand Margasirsha) wordt de Bhagavad Gita en haar eenvoudig toegankelijke kennis gevierd. Waarom is het gesprek tussen Arjuna en Krishna vandaag de dag nog zo populair? In dit artikel staan een aantal onderdelen die ook voor jou (de Arjuna van vandaag) van toepassing kunnen zijn. Een fijne Gita Jayanti!


De juiste keuze

De Bhagavad Gita begint op het moment dat Arjuna, een van de vijf Pandava broers, op het slagveld Kurukshetra zijn tegenstanders aanschouwde. De tegenstanders bestonden uit familieleden en Arjuna raakte hierdoor in paniek. Hij wist niet meer of het de juiste keuze (volgens de Dharma) was om tegen zijn familie te vechten. De alwetende Shri Krishna, zijn goede vriend, was in deze strijd zijn wagenmenner. Ondanks dat Arjuna vele jaren kennis heeft weten te vergaren in zijn leven, kwam het bij hem zelfs tot een emotionele breakdown op het moment supreme. Je kunt zeggen dat zijn emoties de overhand namen, of gaf hij de overhand aan zijn emoties? Emoties zien we vaak als iets dat ons overkomt, maar een goed getrainde geest zorgt ervoor dat de emoties onder controle is. Wanneer je geleidt door je emoties (enorme blijdschap of boosheid) een keuze maakt, zal dat (op de lange termijn) niet tot de juiste beslissing leiden.


Karma yoga

De Bhagavad Gita behandelt met name de drie vormen van yoga: karma (handelen) yoga, gyana (kennis) yoga en bhakti (toewijding) yoga.


Met yoga (spreek uit: yog, met g van good) wordt hier niet de fysieke yoga bedoeld, zoals de zithoudingen en ademhaling reguleren. Hier wordt yoga in de brede zin van het woord bedoeld. Yoga betekent in de Bhagavad Gita een levenswijze. De verschillende levenswijzen worden in de Bhagavad Gita beschreven en zullen hieronder worden uitgelegd.


De Bhagavad Gita vertelt dat we onze karma (=handelen) het beste kunnen doen zonder gehecht te raken aan de vruchten daarvan. De vruchten (ofwel resultaat) van ons handelen zijn vaak ook de reden van onze acties. Maar hierdoor kunnen we juist enorm blij of teleurgesteld raken met het resultaat. Dit houdt onze geest bezig met emoties en onbalans. Het derde hoofdstuk van de Bhagavad Gita behandeld deze karma yoga in detail.


यस्त्विन्द्रियाणि मनसा नियम्यारभतेऽर्जुन | कर्मेन्द्रियै: कर्मयोगमसक्त: स विशिष्यते || 7|| yastvindriyanimanasaniyamyarabhate ’rjuna karmendriyaih karma-yogamasaktah sa vishishyate Maar degene (karma yogi’s) die hun zintuigen (gyaanindriya) beheersen met hun geest, O Arjuna, en hun “werk”organen (spraak, handen, voeten, uitscheiding en reproductie) in dienst van het handelen zetten zonder gehechtheid zijn zeker weten superieur. Bhagavad Gita: Hoofdstuk 3 vers 7

Shri Krishna legt uit dat zelfs de wijze mensen handelen naar hun natuurlijke aard. Jouw natuurlijke aard is jouw karakter dat je opbouwt op basis van je ervaringen, kennis en opvoeding. Deze natuurlijke aard zorgt ervoor dat je vaak op een automatische piloot doorgaat, zonder bewust de juiste handeling uit te voeren. Het is daarom belangrijk om te mediteren, te reflecteren, aan yoga in de breedste zin te doen en je handelen en geest op God te richten. Door continue dit te beoefenen, kun je jezelf bevrijden van verlangens, gehechtheid, verdriet en onwetendheid.


धूमेनाव्रियते वह्निर्यथादर्शो म