top of page

ARTIKELEN

Terugblik: HindYou Event - Herken Mijn Hindoeïsme (feb'22)

Afgelopen zondagavond 6 februari organiseerden wij ons eerste online event van 2022. In deze nieuwe editie van Herken Mijn Hindoeïsme was het onderwerp de Bhagavad Gita en de juiste handvaten. Wil je weten hoe het was en welke inzichten gedeeld werden? Lees snel verder!


HindYou Events speciaal voor jongeren

Onze HindYou events zijn speciaal gericht op jongeren tussen de 16 en 35 jaar. Onze ervaring heeft ons geleerd dat jongeren van deze leeftijdscategorie makkelijk met elkaar in gesprek gaan, dezelfde beleving hebben, interesses delen en ervaringen hebben opgedaan om zich gezamenlijk te kunnen verdiepen in het hindoeïsme. In onze HindYou Events richten wij ons daarom volledig op deze groep om juist onder hen het hindoeïsme te bevorderen.


Het event

Het event startte om 19.00 uur. Het welkomstwoord werd gehouden door Sunjay, onze voorzitter, en na een gezamenlijk openingsgebed, nam hij de deelnemers mee door het thema van het event aan de hand van een korte presentatie (zie hieronder). Er werd uitleg gegeven wat boeiende onderwerpen zijn voor onze Herken Mijn Hindoeïsme events en welke onderwerpen al eerder zijn behandeld. Vervolgens werd toegelicht welke heilige boeken het hindoeisme kent en dat de Bhagavad Gita onderdeel is van de Mahabharata.

Er werd een korte introductie gegeven van het verhaal tot aan het begin van de Bhagavad Gita: waar Arjuna's angst en vragen leiden tot een dialoog tussen Krishna en Arjuna.


Daarna kwamen de hoofdonderwerpen aan bod en welke interessante topics uit het dagelijks leven besproken worden in de Bhagavad Gita, zodat de deelnemers hierover konden gaan doorpraten in hun break-out groepen. In deze break-out groepen gingen de deelnemers verder in gesprek met elkaar. Ondersteuning in de groepjes werd gegeven door een groepsleider (Armand, Akash, Shyama en Sunjay) tezamen met een inhoudelijke kennispartner (Anupam, Ashis, Gagen en Satish). In elke groep kon iedere deelnemer vragen stellen en zo met elkaar kennis en ervaringen delen. Lessen uit de Bhagvad Gita werd gegeven door de kennispartner. Na deze sessie kwamen de deelnemers weer bij elkaar en werden klassikaal de verschillende ervaringen met elkaar gedeeld. Het event eindigde om 20.30 uur, waarna een deel aanwezig bleef om nog gezellig na te praten en te socializen.


De voorbeelden van Herken Mijn Hindoeïsme

Herken Mijn Hindoeïsme zijn events waarbij we het hindoeïsme ons ons heen leren herkennen en bespreken. Hindoeïsme is namelijk meer dan alleen religie. Hindoeïsme zit ook in ons dagelijks leven. Je ziet het terug in de manier waarop we omgaan met de natuur, bijvoorbeeld door te recyclen, of duurzame energie te gebruiken. Maar hindoeïsme is ook te vinden in de kleine dingen, zoals elkaar groeten met de nu populaire Covid-groet (handpalmen tegen elkaar) i.p.v. elkaar de handen te schudden. Kortom, het hindoeïsme zit in veel meer om ons heen dan je in eerste instantie misschien beseft! Deze voorbeelden werden besproken tijdens dit event.



Wim Hof, ookwel bekend als The Iceman. Hij predikt dat het zeer goed voor het lichaam is om een ijsbad te nemen en is daarmee wereldberoemd geworden. Maar wist je dat hij al in 1988 naar India ging om ademhalingstechnieken, yoga en zelfs de Sanskriet taal te leren? Hij vertelt over deze ervaringen op een grappige manier. Bekijk deze YouTube link



Onlangs heeft Facebook zich hernoemd naar Metaverse. Dit is de omgeving waarin we meer digitaal gaan leven, zowel met VR als AR. In de Bhagavad Gita lezen we dat we op aarde in een Maya (illusie) wereld leven met aardse geluk en verdriet. Krishna geeft handvaten hoe je daarmee kunt om gaan. Nu gaan we een nieuwe wereld creëren waar we onze eigen Maya gaan bouwen met dezelfde en misschien wel meer virtueel geluk en verdriet. Deze video van Dharma Speaks geeft aan dat er ook mogelijkheden zijn om spiritueel te groeien in de Metaverse, dus wie weet kom je Mijn Hindoeïsme ook tegen in deze nieuwe Maya wereld.​



In een eerdere editie van Herken Mijn Hindoeïsme hebben we het gehad over pandits (priesters) die mensen bedroog (aflevering Undercover Nederland). Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn op de informatie en kennis die we krijgen. Zo zijn er ook andere kennisbronnen en uitspraken die fake (kunnen) zijn. Deze quote van Albert Einstein over hoe fantastisch hij de Bhagavad Gita vond, is op het internet te vinden. Maar nergens op de officiële pagina's van Einstein of zijn biografie is deze uitspraak dan wel een verband met de Bhagavad Gita te leggen.



​Wie enorm fan is geworden van de Bhagavad Gita is Will Smith. Hij haalt veel inspiratie en kan de verdieping zien in de uitleg van Shri Krishna aan Arjuna. Hij herkent ook zichzelf in Arjuna’s situatie. Je kunt online ook gesprekken vinden tussen Will Smith en Jay Shetty over de waarde van de Bhagavad Gita in de huidige moderne tijd.

De heilige geschriften

De kennis uit de Sanatan Dharma werd duizenden jaren geleden mondeling doorgegeven. Er wordt een verdeling gemaakt tussen Shruti en Smriti. Shruti is datgeen dat geopenbaard is vanuit het goddelijke aan heiligen. Vrij vertaald: "dat wat gehoord is". De Vedas zijn de oudste religieuze geschriften en worden gezien als de belangrijkste Shruti teksten. Wanneer deze precies zijn geschreven is niet duidelijk, maar men schat in dat deze tussen de 1500 en 900 jaar voor Christus in Sanskrit zijn geschreven. Men heeft het vaak over de 4 boeken: Rigveda, Samaveda, Yajurveda en Atharvaveda. Daarnaast zijn er ook de Upanisads, welke je kunt zien als vervolg op de Vedas, daarom ook Vedanta genoemd. Deze boeken verduidelijken de hindoe filosofie en borduren voort op de Vedas. Smriti is datgeen dat onthouden is en dus door heiligen zijn verteld. Dat zijn bijvoorbeeld de Puranas. Er worden uitgegaan van 18 hoofd Puranas ofwel Maha Puranas. Vervolgens heb je de Itihaas, waaronder de Mahabharata en Ramayana. Dit zijn historische gebeurtenissen die in verzen verteld worden: de geschiedenis vertelt. De Ramayana vertelt het verhaal van Shri Ram en de Mahabharata vertelt het verhaal van de familieruzie tussen de Kauravas en de Pandavas. Het bestaat uit 18 delen en 100.000 vers coupletten. In het zesde hoofdstuk wordt de Bhagavad Gita behandeld. De Bhagavad Gita is een bijzonder boek waarin Shri Krishna zijn wijsheden vertelt aan Arjuna en wordt daarom door veel mensen gelezen en geroemd.


De Bhagavad Gita

In de Bhagavad Gita stelt Arjuna diverse vragen aan Krishna. Wat is de juiste actie? Wat is zijn rol in de familieruzie? Maar ook vragen die gaan over het leven. Wat is het doel van het leven? Hoe kun je God dienen? Shri Krishna beantwoordt al zijn vragen. We hebben een overzicht gemaakt van diverse vraagstukken hedendaags spelen en wat de kijk van de Bhagavad Gita hierop is met de link naar de verzen.



Tot de volgende keer! Ben jij er (weer) bij?

Dit was alweer de 3e Herken Mijn Hindoeïsme en we gaan er nog veel meer organiseren! Houd onze socials in de gaten voor onze volgende evenementen. Binnenkort komt er weer wat leuks aan! Fijne zondag gewenst!

203 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page