top of page

ARTIKELEN

Hoe kun je zelf een puja doen? (3/3)

In de vorige artikelen over puja hebben we beschreven wat een puja is en bij welke stappen een pujari je helpt om een uitgebreide puja te verrichten. In dit artikel zullen we kort ingaan op welk nut een puja op jouw spiritualiteit kan hebben, hoe je een eenvoudige puja kunt doen, en delen we handige links en praktische tips.


Mijn Puja

Een puja kan iets heel persoonlijks zijn. Voor de een is het een manier om zelfbewustzijn te creëren, voor de ander een manier om de band met God te verdiepen en voor weer een ander is het een manier om dagelijks zijn of haar dankbaarheid te tonen aan God. Daarom kan een puja er voor iedereen anders uitzien en anders ervaren worden. Bespreek dit met elkaar (jong en oud) en deel je kennis en ervaringen. Dit kan helpen om je goed thuis te voelen bij jouw manier van puja doen. Het kan in het begin misschien veel en uitgebreid overkomen, maar je hoeft natuurlijk niet elke stap uit te voeren. Hieronder leggen we dat uit en geven we een van de manieren waarop je het op een eenvoudige manier thuis zelf zou kunnen uitvoeren. Wederom met de kanttekening dat je een puja niet elke dag hoeft te doen en dat je kunt er ook voor kiezen om een zeer beperkte aanbidding te doen bijvoorbeeld in de ochtend na het opfrissen of in de avond voor het slapen.

Aangezien we niet elke dag een pujari thuis kunnen ontvangen is het ook mogelijk om zelf een kleine puja te verrichten. Veel hindoes doen elke ochtend een korte puja om daarna hun dag goed te laten verlopen. Het verrichten van een puja met liefde is vele malen belangrijker dan het uitvoeren van alle rituele stappen. Dit wordt ook in de Bhagavad Gita hoofdstuk 9 slokha 27 aangegeven:

यत्करोषि यदश्नासि यज्जुहोषि ददासि यत् | यत्तपस्यसि कौन्तेय तत्कुरुष्व मदर्पणम् || Yat Karosi Yad Asnasi, Yaj Juhosi Dadasi Yat Yat Tapasyasi Kaunteya, Tat Kurusva Mad-arpanam Wat je ook doet, wat je ook eet, wat je ook offert of weggeeft en wat voor ascese (religieus geinspireerde levensstijl) je ook verricht, doe dat met liefde als een offer aan God. Bhagavad Gita, Hoofdstuk 9 vers 27

Hieronder zijn een paar handelingen welk toegepast kunnen worden voor het verrichten van een korte (dagelijkse) puja:

 1. Dhyaanam – Mediteren/concentreren Sta of zit tegenover de murti(‘s) met je gevouwen handen/ namaste houding, eventueel met bloem(en) tussen je handen, en concentreer op de murti die voor op het altaar staat. Reciteer een of meerdere mantra(‘s) die je kent b.v. Gayatri mantra, Tvameva Mata of God specifieke mantra. Bekijk onze mantra's pagina voor jouw favoriete mantra.

 2. Pushpam – Bloemen Zet de bloem(en) voor de murti(‘s) en vereer de devi of deva.

 3. Dhoopam – Wierook Steek een wierook aan en draai (kloksgewijs) rond de murti(‘s). Zorg ervoor dat je de wierook op afstand houdt en de ruimte goed ventileert, wegens de schadelijke effecten voor jouw gezondheid bij veelvuldig en onjuist gebruik ervan!

 4. Deepam – Diya Brand een diya aan en draai (kloksgewijs) rond de murti(‘s).

 5. Naivedyam – Voedsel offeren Neem een voedsel en zet het op een bord (gebruikelijk is een thali) wat bedoeld is voor het offeren aan Bhagwaan. Zet in bepaalde gevallen een tulsi blad (zie vorig artikel) bij dat spijs en offer aan God. Geofferd voedsel wordt ook wel prashad genoemd. Je kunt ervoor kiezen om alleen fruit en water te offeren.

 6. Aachaman – Water offeren Zet water in een kleine glas of lota en biedt het aan om te drinken door het laten vallen van druppels voor de murti.

 7. Dhyaanam – Mediteren/concentreren Met je gevouwen handen/ namaste houding reciteer je een afsluitende mantra. Tot slot sluit je af met driemaal AUM Shanti.


In de Shrimad Bhagavad Gita (hoofdstuk 9 slokha 26) wordt aangegeven door Shri Krishna:

पत्रंपुष्पंफलंतोयंयोमेभक्त्याप्रयच्छति | तदहंभक्त्युपहृतमश्नामिप्रयतात्मन: || Patrampuspamphalamtoyam Yo Me Bhaktyaprayacchati Tadahambhakty-upahrtamasnami Prayatatmanah Wanneer iemand Mij met liefde en devotie een blad, een bloem, een vrucht of wat water offert, dan zal Ik het aanvaarden. Bhagavad Gita, Hoofdstuk 9 vers 26

Zie ook deze video voor een simpele puja.


Handige en praktische links

Tegenwoordig zijn er vele handige apps en websites die je kunnen helpen bij jouw puja. Een website die zeer compleet is, is Drikpanchang.com Op deze website vind je de mantra's bij diverse (korte en uitgebreide) puja's en ook de astrologische tijden wanneer een puja het meest gunstig is of niet. Ook op hindoedharma.nl vind je in het Nederlands uitleg en mantra's bij algemene en specifieke puja's. Veel puja benodigdheden kun je in de supermarkt of toko kopen, maar niet alles. Door heel Nederland zijn er verschillende puja winkels, zowel online als fysiek. Deze winkels bevatten ook de specifieke benodigdheden en ook bijvoorbeeld kant en klare diya's, zodat je deze niet telkens zelf hoeft te maken. Zie hieronder een aantal puja winkels in de Randstad.

 • Amsterdam: Bharat Lachmansingh, India Bazaar

 • Den Haag: Bharat Kings, Vaishnovi, Vishnu Nagar

 • Rotterdam: Laxmi Nagar Store, Vaishnovi

 • Utrecht: Pooja Samaan Factory

 • Online: Pooja Samaan.nl, Shiva Shop, Swetika

Tot slot willen we deze reeks over puja eindigen door mede te delen dat een puja niet verplicht is. Het kan zeker helpen om te groeien op het spirituele pad en het pad van Bhakti (liefde voor God). We hopen jou hiermee te voorzien in de kennis omtrent puja en hopen dat je jouw puja met liefde kunt verrichten.

1.006 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page