top of page

ARTIKELEN

Interview met Swami Purnachaitanya

Yoga en meditatie zijn van oorsprong onderdelen uit het hindoeïsme. Het bijzondere is dat juist deze onderwerpen over de hele wereld toegepast worden en zelfs door de medici erkend worden om zowel lichamelijke als geestelijke klachten te verhelpen. In het kader van Internationale Yoga dag hebben we Swami Purnachaitanya gevraagd om zijn kijk op yoga en meditatie te delen met ons. Hij is een discipel van Sri Sri Ravi Shankar, de oprichter van Art of Living. Dit is een wereldwijde organisatie dat zich inzet voor het delen van kennis uit het hindoeïsme, het geven van yoga- en meditatiecursussen en het verrichten van diverse vrijwilligersprojecten. Swami Purnachaitanya geeft cursussen over de hele wereld om mensen via meditatie te helpen hun innerlijke rust en geluk te ervaren. In ons gesprek maken we kennis met hem, vragen we hem hoe we ons echt kunnen realiseren dat meditatie belangrijk is en hebben we een kort vragenvuur. Je kunt het interview via YouTube bekijken of via Spotify en SoundCloud beluisteren en laat ons vooral weten wat je ervan vindt. Hieronder ook een kleine greep uit een aantal antwoorden die hij gaf.








Het interview over yoga en meditatie


U komt uit Nederland. U heeft veel kennis en ervaring opgedaan in India bij Sri Sri Ravi Shankar en doet veel aan vrijwilligerswerk. Daarnaast heeft u ongeveer 100k volgers op Facebook en Instagram. U houdt een YouTube kanaal bij en u heeft een boek geschreven over meditatie. Hoe bent u op dit pad gekomen?


Sinds jongs af aan had ik interesse in diverse Oosterse vechtsporten. Vooral discipline en het stukje hoe word je meester over je geest trok mij aan. Wat mij ook aansprak is dat je een leraar hebt en een oude traditie waar je deel van uitmaakt. Toen merkte ik dat vechtsport zelf beperkt was als je hier zelf de diepte in wil gaan, maar het was wel een soort opstapje. Op school las ik veel boeken over de oosterse filosofie en tradities. Anders dan de Westerse filosofie was de Oosterse filosofie zoals het hindoeïsme en het boeddhisme veel praktischer.


U vertelde al dat Sri Sri Ravi Shankar uw leermeester is. Hoe is dat gegaan?


Toen ik 16 jaar was, vertelde mijn moeder dat hij naar Nederland zou komen en een lezing zou geven. Ik was wel benieuwd want het was toch iets "exotisch". Zijn lezing maakte een hele diepe indruk op mij. Hij sprak in zeer eenvoudige taal maar met wel een diepere wijsheid. Hij was iemand die veel kennis had en dat ook goed kon overdragen.


Heeft u wel eens een conflict gevoeld tussen hoe wij in de Westerse maatschappij opgroeien en de tijd en energie in yoga en meditatie te stoppen?


Voor mij was het niet zo moeilijk, want ik voelde een sterke interesse in deze onderwerpen en dan maak ik er tijd voor. Ik wilde graag Sanskriet leren dus ging ik die studie volgen. Ik ben mezelf ook gaan verdiepen in deze kennis en begon boeken hierover te lezen. Ook ging ik wel eens naar feestjes of bij vriendjes eten. Toen was het soms vreemd als je aangaf dat je vegetarisch at. Maar voor mij was het geen moeite. Ik merk dan ook dat mensen je toch daarin gaan respecteren. Ze zien dan waar je voor staat en kunnen dat waarderen. Ook als je ziet, hoe ik erbij zit (met deze oosterse kledingdracht). Soms vragen mensen waarom kleed je je zo? Maar als je het dan uitlegt, dan begrijpen mensen het ook en dan merk je dat ze het kunnen waarderen en ook meer zichzelf bij je kunnen zijn omdat jij dat ook bent dan.


"Het is ook een misconcept dat als je heel spiritueel bent dat je dingen niet mag."

Het is ook een misconcept dat als je heel spiritueel bent dat je dingen niet mag. Je hebt je waarden en om dan geen weerstand te hebben voor mensen die andere waarden hebben. Dat is ook waar het hindoeïsme een centraal thema is. Als je de schoonheid kunt zien in die diversiteit, dan ga je echt die eenheid zien. Dat zien we ook in de verhalen van bijvoorbeeld iemand die eerst een moordenaar was en daarna een heilige omdat ze een spirituele meester ontmoeten. Ook Shri Krishna liet aan Arjuna in de Bhagavad Gita zien dat naast het mooie ook het meest vreselijke aanwezig is.


Met Mijn Hindoeïsme proberen we juist op een moderne manier de kennis mee te geven. Er zit vooral ook praktische kennis als het bijvoorbeeld gaat over yoga, meditatie en ayurveda (voeding). We weten dat het goed is en interessant is, maar merken dat het voor mensen lastig is om het ook onderdeel te maken van het dagelijks leven. Zit daar een stukje bewustwording in? Want we weten dat het interessant is en kan helpen, maar hoe kunnen we het aanwakkeren zodat we er echt iets mee gaan doen?


Ook in mijn boek geef ik daar aandacht aan. Je moet het niet alleen weten, maar je moet het ook realiseren. Dat is met heel veel goede dingen de uitdaging. We weten dat het goed is om te sporten, om gezond te eten, maar je doet het pas als je het echt realiseert. Als je bijvoorbeeld een belangrijke meeting hebt en je bent al laat, zal je toch niet het huis uit te gaan zonder je tanden te poetsen. Omdat je weet dat het belangrijk is. Op dezelfde manier als je merkt dat meditatie een hele belangrijke investering is in je eigen gezondheid, in je eigen geluk en in je eigen effectiviteit, ga je dat ook doen. Als je al een half uurtje ademhalingsoefeningen (pranayama) doet, zal je zien dat je de rest van de dag veel effectiever bent omdat je geest veel helderder is, je hebt meer energie, je perceptie observatie en communicatie worden allemaal beter. Moment dat je dat ervaart, zal je een stuk makkelijker om wat tijd vrij te maken door bijvoorbeeld minder tijd aan Whatsapp of Netflix te besteden of eerder op te staan.


"Een klein deel van ons lijden is op het fysieke niveau is"

In de Yoga Sutras zeggen ze “Heyam Dukham Anagatam” en dat betekent dat heel veel van ons leiden vermeden kan worden door yoga en meditatie. In de Ayurveda zeggen ze ook dat een klein deel van ons lijden maar op het fysieke niveau is.


In het leven heb je wel eens een tegenslag en dan worden we verdrietig. Is dat normaal of is dat een bepaalde denkwijze die we als kind ons hebben aangeleerd?


In de Bhagavad Gita zegt Shri Krishna ook in het hoofdstuk van Karma yoga dat we ons niet moeten richten op de vruchten van onze acties. Door meditatie kun je jezelf aanleren door volledig te focussen op de acties en niet op het resultaat. Soms zal je verdrietig zijn en soms zal je boos zijn, maar hoelang je je zo voelt daar kun je aan sleutelen door meditatie. Die negatieve gevoelens zoals verdriet en ook stress zit niet in jouw natuur, dat is iets van buitenaf. Jouw natuur is jouw creativiteit, jouw blijdschap etc. Met meditatie kun je die negativiteit als het ware als een douche van je afspoelen.


"Met meditatie kun je die negativiteit als het ware als een douche van je afspoelen."

Bij Mijn Hindoeïsme hebben we ook veel jonge volgers met een Hindostaanse achtergrond. Dan heb je soms al een beetje meegekregen over het hindoeïsme waaronder yoga en meditatie. Wat zou je als tip meegeven aan onze volgers?


Tegenwoordig willen we weten waarom we iets doen. Waarom doen we een puja? Waarom offeren we een kokosnoot? Waarom heeft Ganesh een olifantenhoofd? Als iemand je zegt dat het maar zo is als het is, dan is dat voor ons vaak niet genoeg. Ik vind het interessant als mijn gurudev Sri Sri Ravi Shankar dat wel uitlegt. Dan zie je soms dat het niet zomaar een verhaal is, maar er zit vaak zo'n diepere wetenschap achter. Het moment dat je dat realiseert, besef je dat het een veel breder wereldbeeld is dan de meeste mensen hebben. Als je hier tegenaan loopt, dan is de kunst om het als een uitdaging te zien om uit te vinden waarom het is. Op internet kun je veel vinden, ook op mijn eigen YouTube kanaal leg ik dingen uit als waarom vieren we Ganesh Chaturthi en Shivratri. Voor jezelf is dat ook fijn, want je krijgt er ook meer zelfvertrouwen van en het zijn jouw roots. Er komen vanuit de hele wereld mensen naar India om deze dingen te leren. Heel veel succesvolle mensen houden zich bezig met yoga, meditatie en ayurveda. Het is zelfs een grote business geworden. Als dat jouw erfgoed is, zou je dat toch ook een beetje moeten weten.


Wil je meer weten over wat Swami Purnachaitanya met ons gedeeld heeft? Luister dan het gehele interview via bovenstaande video, YouTube, Spotify of SoundCloud.


Start jouw meditatie

Als je meer met meditatie wil doen, kun je zien welke cursussen er gegeven worden. Ook kun je een eerste stap maken door zelf thuis, in een park of op een andere rustige plek met een meditatie video of podcast te mediteren. Luister bijvoorbeeld naar deze meditatie begeleiding door Sri Sri Ravi Shankar. Of download een van de bekende meditatie apps: Calm, HeadSpace, Insight Timer of Sattva.



Maak kans op zijn nieuwste boek: Vind je Innerlijke Kracht

Swami Purnachaitanya heeft een boek geschreven, genaamd: "Vind je Innerlijke Kracht."

In dit boek beschrijft hij waarom het van essentieel belang is om in de huidige turbulente wereld naar binnen te keren met behulp van meditatie. Hij geeft praktische tips over het vinden van deze rust en hoe je bijvoorbeeld kunt beginnen met mediteren. We mogen namen Swami Purnachaitanya twee gesigneerde boeken van “Vind je innerlijke kracht” verloten!



Hoe kan je winnen? Laat via een reactie weten wat je van het interview vindt en wie weet win jij dit waardevolle boek over meditatie!


Slot

Tot slot bedanken we Swami Purnachaitanya voor zijn tijd en het delen van zijn kennis. Wil je meer over hem te weten komen of zelf zijn boek aanschaffen, bekijk dan zijn website, instagram en facebook. Op zijn YouTube kanaal kun je ook veel tips over yoga en meditatie vinden, mantra's beluisteren en verhalen lezen uit het hindoeïsme.

Ook onze hartelijke dank aan Praveen Film Studio voor het mede mogelijk maken van dit interview!

400 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page