ARTIKELEN

Mijn hindoeïsme in de corona crisis

Afgelopen vrijdag zijn de maatregelen door het kabinet aangescherpt om het aantal besmettingen met corona terug te dringen. Wij worden dus verzocht om, nog meer dan dat we al deden, onze verantwoordelijkheid te nemen om dit ongekende virus onder controle te krijgen. Dit heeft een enorme impact op ons dagelijks leven als individu, maar ook op onze familie, op de economie en op de gehele samenleving. Hoe kunnen grondbeginselen zoals Dharma en Karma helpen tot persoonlijke groei in deze corona crisis?

In verbinding met mijn Dharma

Het hindoeïsme (Sanatan Dharma) is meer dan alleen een religie, maar een levenswijze met een totaalpakket dat je antwoorden geeft over God, het universum en het leven als mens. Het belangrijkste onderdeel is misschien wel Dharma. Dharma is veelomvattend en we zullen aparte artikelen aan wijden om dit goed toe te lichten. In het kort kun je Dharma zien als de morele verantwoordelijkheid die een mens draagt.

Alle plichten, normen, gewoonten, wenselijk gedrag en dergelijke van een individu in relatie tot zichzelf, tot een ander, tot de maatschappij en tot het universum. De Dharma is voor iedereen anders en in elke situatie verschillend.

Hoe blijf je zo dicht mogelijk bij je Dharma? De corona crisis kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt, dat je vaker stress hebt, of dat je relaties met anderen op gespannen voet komen te staan. Ben je je er van bewust dat dit meestal op de automatische piloot gebeurt? Dan kun je teruggrijpen naar jouw Dharma en een moment voor jezelf nemen. Probeer dan antwoorden te geven op de volgende vragen: