top of page

ARTIKELEN

Narsingh Jayanti

Vandaag is het Narsingh Jayanti. Narsingh (soms geschreven als Narsimha) is een van de incarnaties van Vishnu. Het bijzondere aan deze verschijning is dat hij half mens en half leeuw is. Wat is de reden hiervan? In ons artikel over Holika Dahan hebben we al een deel van het verhaal over Bhakt Prahlaad uitgelegd. Wat kunnen we leren uit dit verhaal over Narsingh? In dit artikel lees je daar meer over.


De viering

De viering van Narsingh Jayanti valt in de maand Vaishakha (april-mei) op de Tithi Sukhla Chaturdashi (na zonsondergang). Toegewijden aanbidden Vishnu en Narsingh door puja's te verrichten, speciale gebeden te reciteren (zoals de Vishnu Stotras en de Narsingh Stotras) en te vasten. Soms blijven toegewijden de hele nacht wakker (jaageran), zingen dan liederen en vereren Narsingh.


Bhakt Prahlaad

Narsingh Jayanti wordt gevierd op de dag dat Vishnu in de vorm van Narsingh (Nar betekent man, Simha betekent leeuw) op de wereld verscheen om zijn devoot Prahlaad te beschermen tegen zijn vader Hiranyakashipu. Koning Hiranyakashipu verplichtte iedereen om hem als God te aanbidden en strafte iedereen die de echte goden vereerde zoals Vishnu. De broer van Hiranyakashipu, Hiranyaksha genaamd, was immers gedood door Vishnu. Prahlaad was een toegewijde van Vishnu en vond Vishnu het belangrijkst in het universum. Dit heeft hij meegekregen toen zijn moeder Kayadhu nog zwanger van hem in een ashram verbleef. Zij deed daar kennis en bhakti op over Vishnu bij Narad Muni, terwijl Hiranyakashipu afwezig was en bezig was met zijn jarenlange meditatie om onsterfelijk te worden.

Het was voor zijn vader onacceptabel, dat Prahlaad Vishnu aanbad, want dit was verboden voor iedereen, dus ook voor zijn zoon. Telkens weer probeerde zijn vader hem te vermoorden, maar werd hij steeds beschermd door Vishnu. Ook wanneer Hiranyakashipu samen met zijn zus Holika Prahlaad probeerde te vermoorden, liep het voor Holika niet goed af. Zie artikel Holika Dahan!

Hiranyakashipu had door Brahma een zegen gekregen dat hij praktisch onoverwinnelijk was. Hij kon niet doodgemaakt worden door mens noch dier, overdag noch ‘s nachts en door geen enkel wapen. Op een dag werd Hiranyakashipu echt boos omdat na al zijn doodpogingen zijn zoon nog steeds leefde en Vishnu aanbad. Hij vroeg aan Prahlaad waar Vishnu was. Prahlaad antwoordde dat Vishnu overal is. Daarna vroeg Hiranyakashipu of Vishnu in een pilaar van het paleis was en Prahlaad bevestigde dit. Hierop verscheen Narsingh, de vierde incarnatie van Vishnu, die half mens half leeuw is en doodde Hiranyakashipu. Hij werd namelijk op de drempel (niet binnen en niet buiten), tijdens zonsondergang (niet overdag en niet 's nachts) met de klauwen (zonder wapen) door een combinatie mensdier (geen mens en geen dier) gedood.


Shri Narsingh Maha Mantra

उग्रं वीरं महाविष्णुं ज्वलन्तं सर्वतोमुखम्। नृसिंहं भीषणं भद्रं मृत्युमृत्युं नमाम्यहम् ॥ Ugram Viram Maha Vishnum Jvalantam Sarvato Mukham Nirisimham Bhishanam Bhadram Mrutyur Mrutyum Namamy Aham Ik buig tot Narsingh, die woest en heldhaftig is als Shri Vishnu, brandend van elke kant. Hij is schrikwekkend, voorspoed brengend en de dood van de dood gepersonificeerd. Nrisimha Tapaniya Upanishad, 2e Hoofdstuk

De boodschap van Narsingh Jayanti

Tijdens Narsingh Jayanti vieren we de overwinning van het goede op het kwade en het herstel van de Dharma op aarde door Vishnu. Hieruit kunnen we leren dat God de Dharma bewaakt en dat hij op aarde zal verschijnen als deze in gevaar komt, zoals dit het geval was toen Hiranyakashipu de Dharma verstoorde. Hiranyakashipu had namelijk een zegen van Bramha gekregen, waardoor hij dacht onoverwinnelijk en onsterfelijk te zijn. Hierdoor werd hij arrogant en hoogmoedig en namen zijn negatieve eigenschappen de overhand. Hij verplichtte zijn bevolking hem als god te vereren. Hieruit kunnen we tevens opmaken dat hoogmoed ten val komt. Daarnaast leren we ook dat hoe gezegend je ook kunt zijn, arrogant zijn en jezelf als god wanen dus niet wordt beloond. Verder leren we dat je je medemens niet moet onderdrukken, hoe krachtig je ook bent. Het goede zal namelijk altijd het kwade overwinnen.

432 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Holika Dahan

Holi

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page