top of page

ARTIKELEN

Puja - verering in het hindoeïsme (1/3)

Waarschijnlijk heb je al eerder van een puja gehoord, of zelfs een puja gedaan. Met puja wordt een ceremonie of ritueel binnen het hindoeïsme bedoeld. Hindoes aanbidden het Goddelijke (Bhagwaan) op verschillende momenten en manieren: tijdens Sanskaars, op feestdagen maar ook als onderdeel van een ochtendgebed. Er wordt aangegeven dat het verrichten van een dagelijkse puja liefde, harmonie, geluk, rust, vrede met zich meebrengt. Maar wat is een puja? Wat betekenen alle rituelen en handelingen tijdens een puja begeleid door een pujari? Hoe kun je zelf een puja doen? In de komende artikelenreeks zullen we deze vragen beantwoorden.


Wat is Puja?

Puja (spreek uit: poe - dja) bestaat uit twee woorden 'Pu’ betekent zuiveren of reinigen en ‘Ja’ betekent geboorte.

Door het verrichten van puja reinig je je lichaam, geest en intellect en neem je als het ware elke keer een nieuwe geboorte. Door middel van een puja, verrichten we handelingen vanuit dienstbaarheid en verering naar een ander, bijvoorbeeld een Goddelijke manifestatie (Bhagwaan) zoals Vishnu, Shiva, Durga.

Puja is een ceremonie/ritueel waarbij we offers brengen aan God om zegeningen of geluk te ontvangen. Een puja wordt ook gezien als het ‘verzorgen’ van God; God wordt eerst aangeroepen, daarna gebaad en gekleed, gevolgd door het aanbieden van voedsel en afgesloten met een afscheid. Tijdens een puja reciteren we heilige verzen of mantra's die ons helpen om verbinding te maken met het Goddelijke met als doel God en onze geest in een vredige toestand te brengen.

Puja wordt verricht met een zuiver hart, puurheid en/of reinheid en een open verstand, zodat je het effect van de puja tot je kunt nemen. Het wordt uitgevoerd om je in harmonie te houden met de kosmische krachten. Door een puja te verrichten worden gedachten en vibraties van spirituele krachten om jou heen gecreëerd. Deze spirituele krachten zorgen ervoor dat de negatieve invloeden in jouw leven worden verwijderd en dat je omringd wordt met positieve energieën die je lichaam, geest en ziel zuiveren en harmoniseren. Een puja zorgt er ook voor dat er positieve energieën in je omgeving worden gecreëerd.

Pujari of pandit

Traditioneel gezien worden puja’s in een mandir of thuis door een pujari begeleid en uitgevoerd. Vaak wordt deze persoon ook pandit genoemd. Het woord pandit betekent een geleerd persoon. Vandaar dat een pujari de benaming pandit ook krijgt, maar andersom zou niet hoeven te gelden dat elke pandit een opgeleide pujari is. Pujaris zijn diegene die dat deel van de heilige geschriften (Karmkaand) hebben bestudeerd waarin uitgelegd wordt hoe en wanneer een puja gedaan moet worden en kennis hebben opgedaan waardoor zij jou kunnen begeleiden tijdens het verrichten van een puja. Een pujari helpt je ook om de betekenis van de rituelen/ handelingen te begrijpen zodat het met grootste vertrouwen en liefde uitgevoerd kan worden.

Een standaard puja begeleid door een pujari of een puja tijdens een bepaalde Sanskaar (zoals Vivah Sanskaar) bevatten veel overeenkomende handelingen en opeenvolgende stappen. Maar soms zijn er ook bepaalde handelingen als onderdeel van die puja nodig, die bij een andere puja niet nodig zijn. Dat is afhankelijk van de reden en het gewenste doel van de verrichte puja. Zo worden er ook (meerdaagse) yagya (spreek uit: yagya, met de y van yes en g van good) georganiseerd. Een yagya wordt uitgevoerd om een positief effect te verkrijgen en om de natuur zo goed mogelijk te ondersteunen. Het doel van een yagya is het bevorderen van harmonie zodat jij en of je medepersonen de positieve effecten van het leven kunnen door lopen.


Kun je ook zelf een puja doen?

Het is niet noodzakelijk om een puja alleen met een pandit te doen. Je kunt zelf ook verdiepen in de handelingen en de mantra’s die bij een puja horen. Daarnaast kunnen de puja's bij een Sanskaar of een plechtigheid in de mandir vaak langer dan een uur duren en kun je ook zelf thuis een verkorte versie uitvoeren omwille van jouw dagelijkse of wekelijkse beschikbare tijd. Een simpel ochtendgebed waarbij je je richt tot God, een bloemetje offert of een mantra reciteert, is ook een vorm van een puja.


In het volgend artikel zullen we ingaan op alle handelingen bij een uitgebreide puja om vervolgens in het laatste artikel een kortere en eenvoudige puja stappenplan te delen.


1.163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page