top of page

ARTIKELEN

SAVE SOIL - Sadhguru in Nederland

Dinsdag 22 maart 2022 is Sadhguru in Nederland om de beweging Conscious Planet te promoten. Onder het motto Save Soil (Red de Bodem) vormen miljoenen mensen over de hele wereld een eenheid om bewustzijn te creëren en impact te maken om de gezondheid van de toplaag van de aarde, die wij gebruiken voor onze voedsel, te verbeteren. Diverse politieke wereldleiders, bekendheden en wetenschappers scharen zich hierachter. Wij ook!


Wat is Save Soil?

Save Soil (Red de Bodem) is het motto waaronder de beweging Conscious Planet onder leiding van niemand minder dan Sadhguru acteert. Het doel is om bewustzijn te creëren dat de bodem ons niet meer zal kunnen voeden indien wij op dezelfde manier met de aarde blijven omgaan.


We hebben het bij klimaatproblematiek over luchtvervuiling, stijging van de zeespiegel, ontbossing, aantasting van de ozonlaag, etc. Maar we missen hier de aandacht voor een groter probleem. De bodem is belangrijk voor al het leven op aarde. In de bodem leven miljarden levende wezens die de grond vruchtbaar houden. De Verenigde Naties hebben op basis van wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat in 45-60 jaar er geen vruchtbare bodem meer beschikbaar is om de wereld van voedsel te voorzien. De oorzaak hiervan is dat de wijze waarop de grond bewerkt wordt ervoor zorgt dat de biodiversiteit in de bodem verdwijnt, de bodem minder leefbaar is en minder voedsel kan produceren. De bodem is voedzaam indien het organische inhoud bevat. Anders is het onvruchtbare zand. Een regenwoud heeft 70% aan organische inhoud. In de landbouw is het percentage dat nodig is voor voedselproductie, minimaal 3-6%. Helaas is het percentage vaak lager, bijvoorbeeld in India is deze momenteel 0.5%. Met bestrijdingsmiddelen proberen we de productie te maximaliseren, maar dit gaat ten koste van de organismen in de bodem. Het resultaat zal een voedingscrisis zijn waar iedereen wereldwijd tegenaan zal lopen, zowel bij de armen als de rijken . De oplossing is deze problematiek aankaarten, bewustzijn creëren bij zoveel mogelijk mensen en de bodem weer rijker maken.

Lees meer over Conscious Plant op: savesoil.org en consciousplanet.org/nl


Sadhguru in Nederland

Sadhguru staat bekend als yogi, meditatie guru en filosofische spreker. Via zijn Youtube video's bereikt hij miljoenen mensen om uitleg te geven over yoga, meditatie, spiritualiteit maar ook over hedendaagse problematiek. Met de beweging Conscious Planet gaat hij de wereld over om iedereen bewust te maken van deze problematiek. Vanaf 20 maart is hij in Europa op tour en zal op dinsdag 22 maart in Nederland zijn met als hoofdevent een bijeenkomst in de Amsterdam RAI.

Bekijk alle events in Europa op events.savesoil.cc


Wat zegt het hindoeïsme?

Vanuit verschillende perspectieven is het hindoeïsme verbonden met de aarde en aardse problemen.

Het Hindoeïsme stimuleert de mens om de Aarde lief te hebben vanuit een moeder-kind relatie. De aarde draagt, voedt en ondersteunt ál het leven in haar schoot, waarna zij ons weer ruimhartig in haarzelf opneemt.

Ook het principe van geweldloosheid (Ahimsa) geeft ons inzichten in dat elke levensvorm (waaronder de natuur) onlosmakelijk verbonden is met het Goddelijke en daarom als heilig gekenmerkt kan worden. Zodoende dient de mens goed zorg te dragen voor zijn/haar omgeving door al het leven te respecteren. Daarnaast heeft iedere actie een bepaalde consequentie, simpelweg Karma. De mens is de enige levensvorm die de vrijheid geniet om karma (handelingen) te verrichten, wat ook een grote verantwoordelijkheid met zich meedraagt. Wat wij vandaag zaaien, vormt de oogst voor de toekomst(ige generaties).


Diverse geschriften bespreken Moeder Aarde (Bhoomi Mata), maar wist je dat er ook een lofgezang ter ere van Moeder Aarde is opgeschreven in de Atharva Veda: Bhoomi Sukta.

Je kunt hier de Bhoomi Suktam lezen: greenmesg.org.

माता भूमिः पुत्रो अहं पृथिव्याः Mata Bhoomi Putro Aham Phrithivyah De aarde is mijn moeder, ik ben haar kind

Wil je meer leren over de Bhoomi Sukta, bekijk dan ook de uitleg van Sangam TalksLet Us Make It Happen!
358 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page