top of page

ARTIKELEN

Vijaydashami

Vijaydashami is de dag na negen nachten Navratri en valt dus op de tiende dag (Dashami = tien). Op deze dag wordt de overwinning (Vijay) van het goede op het kwade gevierd. Vijaydashami wordt ook wel Dussehra, Dasara, Durgotsav of Dashain genoemd. In jouw leven, overwin jij ook het kwade in diverse vormen en dit is het moment om dat te vieren! Waarom is dit anders dan Diwali of heeft juist het verband met elkaar? Welke puja wordt er op deze dag verricht? En waarom moet het kwade steeds overwonnen worden? Een fijne Vijaydashami, een fijne Dussehra!


Overwin het kwade

Vijaydashami is de dag dat het kwade vernietigd wordt. Het hindoeïsme kent vele feestdagen, vaak ter ere (geboorte, viering) van een goddelijke vorm, maar ook om een overwinning te vieren. Tegenwoordig ook wel bekend onder de quote: “celebrate succes”.  Diwali wordt ook geassocieerd met de overwinning van het goede op het kwade. Diwali is het feest van het licht dat de duisternis verdrijft, de dag om te vieren dat wij kennis verwerven en daardoor vanuit onwetendheid naar verlichting groeien. Dat is een van de vele manieren waarop we het kwade (onwetendheid) overwinnen.


Vijaydashami is volledig het kwade verdrijven. Alle vormen van het kwade die wij ervaren, zowel lichamelijk, fysiek als geestelijk, zullen wij overwinnen door negen dagen inspanning. Niet alleen het kwade wordt door Durga Mata vernietigd, maar ook al het kwade dat wij ervaren, zoals ego, jaloezie, lust, materialisme en alles waardoor wij zo gegrepen worden door de Maya (de illusie) in deze wereld. Het is daarom belangrijk om continue het kwade in ons te overwinnen.


Vijaydashami

We hebben gedurende de negen nachten van Navratri aan onszelf gewerkt op verschillende vlakken door middel van meditatie, bhakti (devotie), rust en herstel (gezondheid, slaap, emoties). Hierdoor zijn we in zo’n sterke energieke staat, waardoor op de 10e dag elke weerstand overwonnen kan worden. Op deze dag is het een goed moment om een nieuwe start te maken, iets nieuws te beginnen of met een slechte gewoonte te stoppen.


Vandaag heeft Durga Mata met haar Shakti (kracht) en de gebundelde krachten van verschillende andere goddelijke gedaantes, zoals Vishnu, Lakshmi, Shiva, Parvati, Brahma en Saraswati, uiteindelijk de demoon Mahisasura verslagen. Op deze dag wordt daarom een laatste Durga Puja gehouden en aanbid men Durga Mata om diezelfde krachten en energie te ontvangen. De Aparajitha stotram uit de Durga Saphtashati wordt met name op deze dag gereciteerd of er wordt een Aparatjitha Puja gedaan. Aparatjitha Devi is de gedaante die staat voor de overwinning. 


Dussehra

Naast de overwinning van Durga Mata, is het ook de dag dat Shri Rama de demonenkoning Ravana heeft overwonnen. Maryada Puroshotam (meest rechtvaardige persoon) Shri Rama vocht tegen Ravana om zijn gegijzelde vrouw Sita Mata terug te krijgen. “Dusse” betekent tien en “hra” betekent verslagen. Hiermee wordt gerefereerd naar Ravana, met zijn tien hoofden, die verslagen is. Twintig dagen later is het Diwali en wordt in Ayodhya, en inmiddels ook in de rest van de wereld, de terugkeer van Shri Rama gevierd na 14 jaar in ballingschap te hebben geleefd.


In India wordt het groots gevierd met evenementen en parades waarbij beelden van de demonkoning Ravana in de avond in grote vreugdevuren worden verbrand. Het verbranden van deze beelden van Ravana met de tien hoofden staat voor het vernietigen van lust, woede, gierigheid, misleiding, vergiftiging, afgunst/jaloezie, egoïsme, onrechtvaardigheid, onmenselijkheid en (vals) ego. Daarnaast wordt er op vele plaatsen de verkorte versie van de Ramayana, genaamd Ramlilla, opgevoerd, waarin de overwinning van het goede op het kwade centraal staat.


Welk kwaad (slechte eigenschap of gewoonte) ga jij overwinnen vandaag? Op deze krachtige dag kun je een goede eerste stap zetten om iets nieuws te beginnen. Ondanks de huidige situatie laten we niet vergeten om ook onze successen te blijven vieren! 

652 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Sita Navmi

Ram Navmi

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page