ARTIKELEN

Sharad Navratri

Navratri is een negendaagse feest ter ere van de vrouwelijke energie (Shakti). Elke avond staat een van de negen vormen van Durga Mata centraal. Zij vernietigt demonen (het kwaad) en is de beschermende moeder van ons allen. Over de hele wereld wordt zij tezamen met al haar manifestaties vereerd en wordt er Durga Puja verricht. 

In dit artikel bespreken we vanuit verschillende perspectieven waarom we Navratri vieren en hoe Durga Mata ontstaan is. Tevens lichten we de verschillende heilige geschriften toe. Daarnaast beschrijven we hoe je thuis zelf een Durga Puja kunt doen. Tot slot delen we links, video’s en meer om jouw Navratri te vieren. Shubh Navratri!


Negen nachten

Navratri wordt twee keer per jaar groots gevierd over de hele wereld, met name door de Shaktisme-stroming, waarbij Mata Durga centraal staat. Echter is het officieel vier keer per jaar navratri, namelijk: Chaitra Navratri (tijdens de lente), Sharad Navaratri (tijdens de herfst), Magha Gupt Navratri (tijdens de winter) en Asadha Gupt Navaratri (tijdens de zomer). Nav (= negen) Ratri (=nachten) betekent negen nachten. Elke dag wordt één van de negen bijzondere vormen (manifestaties) van ParaShakti (Goddelijke energie) vereerd. Deze verering wordt zowel in India en als buiten India door diverse stromingen van het hindoeïsme op verschillende manieren gedaan en is gebaseerd op rituelen en eeuwenoude tradities. 


De nacht (Ratri) is het moment dat men naar binnen keert, rust en hersteld. Vanuit de gedachte op basis van de gunas en yoga wordt de vrouwelijke energie verdeeld over de trigunas: Sattva guna, Rajas gunas en Tamas gunas. Beginnend bij Durga Mata (in de vorm van Kali) die ons helpt met het vernietigen van negativiteit (tamas) om daarna onze spirituele reis te beginnen. Lakshmi Mata brengt ons deugden en waarden (rajas) om onszelf goed te onderhouden en gereed te maken voor de spirituele groei. En Saraswati Mata brengt ons de kennis en wijsheid (sattva) waarmee we onze verlossing kunnen bereiken. 


De negen nachten van navratri worden ook vergeleken met de 9 maanden zwangerschap waarin een kind in de baarmoeder verblijft De zwangerschap is een belangrijke tijd voor het kind en ook de moeder om te rusten, zodat de energie groeit. Na 9 maanden is het energieniveau zo dat het kind de kracht heeft om geboren te worden. Navratri is op een vergelijkbare manier de periode om vanuit de rust en de krachtige Goddelijke energie een bijzondere prestatie neer te zetten. De tiende dag is het Vijaydashmi. Dat is de dag waarop Shri Rama na het verrichten van een Durga puja de zegen (kripa) van Durga Mata kreeg en na dagen van oorlog eindelijk de demonenkoning Ravana versloeg.