ARTIKELEN

Jouw pad van Bhakti - Bhakti (2/4)

Eerder, in het eerste artikel, is uitgelegd wat Bhakti is, hoe het terug te zien is in relatie tot andere levende wezens en hoe sewa dat bevordert. Het pad van Bhakti kan aan de hand van verschillende methoden, stappen en lessen worden uitgelegd. In dit artikel worden aan de hand van de Ramayana en de Shrimad Bhagavad Mahapurana handvatten gegeven om jouw pad van Bhakti in relatie tot God te bewandelen. Juist in deze tijd van de corona pandemie kun je extra aandacht geven aan deze spirituele groei op individuele basis .


Navdha Bhakti

De Ramayana is het verhaal (Itihaas) over Shri Rama en Sita Mata. Toen Sita Mata werd gegijzeld door demoon Ravana kwam Shri Rama in zijn zoektocht naar haar verschillende mensen tegen. Een van de personen was Sabari Mata. Zij was een bhakt van Shri Rama en had haar hele leven gewacht om hem te dienen. Zij wist dat hij op een dag zou langskomen en plukte daarom elke dag fruit om aan hem te offeren op de dag dat hij voor haar zou verschijnen. Wanneer die dag eindelijk aanbrak, was zij dolblij. Voordat ze de druiven aan Shri Rama offerde, proefde ze eerst of ze wel zoet genoeg waren voor hem. Lakshman, de broer van Shri Rama, begreep hier niks van. Hierop legde Shri Rama aan hem uit dat God alles wat uit liefde (Bhakti) wordt gegeven, ook met liefde accepteert. Vervolgens deelde Shri Rama de negen stappen naar Bhakti (Navdha Bhakti) met Sabari Mata, maar deze boodschap is ook voor ons:


प्रथम भगति संतन्ह कर संगा। दुसरि रति मम कथा प्रसंगा॥

1. Pratham Bhagati Santan kar sangaa. 2. Doosri rati mam kathaa prasangaa

De eerste stap richting Bhakti is door gezelschap te houden met geleerden (Sants). De tweede stap is het beluisteren van verhalen en vertellingen (katha) over God


गुरु पद पंकज सेवा तीसरि भगति अम