top of page

ARTIKELEN

Bhakti: Jouw pad van Bhakti (2/4)

Eerder, in het eerste artikel, is uitgelegd wat Bhakti is, hoe het terug te zien is in relatie tot andere levende wezens en hoe sewa dat bevordert. Het pad van Bhakti kan aan de hand van verschillende methoden, stappen en lessen worden uitgelegd. In dit artikel worden aan de hand van de Ramayana en de Shrimad Bhagavad Mahapurana handvatten gegeven om jouw pad van Bhakti in relatie tot God te bewandelen. Juist in deze tijd van de corona pandemie kun je extra aandacht geven aan deze spirituele groei op individuele basis .


Navdha Bhakti

De Ramayana is het verhaal (Itihaas) over Shri Rama en Sita Mata. Toen Sita Mata werd gegijzeld door demoon Ravana kwam Shri Rama in zijn zoektocht naar haar verschillende mensen tegen. Een van de personen was Sabari Mata. Zij was een bhakt van Shri Rama en had haar hele leven gewacht om hem te dienen. Zij wist dat hij op een dag zou langskomen en plukte daarom elke dag fruit om aan hem te offeren op de dag dat hij voor haar zou verschijnen. Wanneer die dag eindelijk aanbrak, was zij dolblij. Voordat ze de druiven aan Shri Rama offerde, proefde ze eerst of ze wel zoet genoeg waren voor hem. Lakshman, de broer van Shri Rama, begreep hier niks van. Hierop legde Shri Rama aan hem uit dat God alles wat uit liefde (Bhakti) wordt gegeven, ook met liefde accepteert. Vervolgens deelde Shri Rama de negen stappen naar Bhakti (Navdha Bhakti) met Sabari Mata, maar deze boodschap is ook voor ons:


प्रथम भगति संतन्ह कर संगा। दुसरि रति मम कथा प्रसंगा॥

1. Pratham Bhagati Santan kar sangaa. 2. Doosri rati mam kathaa prasangaa

De eerste stap richting Bhakti is door gezelschap te houden met geleerden (Sants). De tweede stap is het beluisteren van verhalen en vertellingen (katha) over God


गुरु पद पंकज सेवा तीसरि भगति अमान। चौथि भगति मम गुन गन करइ कपट तजि गान॥

3. Guru pad pankaj seva, teesri bhakti amaan. 4. Chouthi Bhagati mam gun gaan, karai kapat tajee gaan

De derde stap is het dienen (sewa) van lotusvoeten van een Guru zonder ego. De vierde stap is het bezingen van God en zijn goede eigenschappen zonder al zijn goddelijke misleidende spel.


मंत्र जाप मम दृढ़ बिस्वासा। पंचम भजन सो बेद प्रकासा॥

5. Mantra jaap mam dridh Visvaasaa, Pancham, bhajan jo Ved Prakaasaa

De vijfde stap, welbekend uit de Veda’s, is het reciteren van mantra’s met een vast geloof.


छठ दम सील बिरति बहु करमा। निरत निरंतर सज्जन धरमा॥

6. Chattha dama seela birati bahu karmaa, nirat nirantara sajjan dharma

De zesde stap is het hebben van een puur karakter en het uitoefenen van goede karma, continue volgen van de dharma van een nobel mens.


सातवँ सम मोहि मय जग देखा। मोतें संत अधिक करि लेखा॥

7. Saatvam sam mohi main jag dekhaa, motey sant adhik kar lekhaa

De zevende stap is het waarnemen van de wereld als God, en het behandelen van toegewijde heiligen beter dan God zelf.


आठवँ जथालाभ संतोषा। सपनेहुं नहिं देखइ परदोषा॥

8. Aathvam jathaa laabh santoshaa, sapneu nahin, dekhai par doshaa

De achtste stap is een bewustzijnsniveau waarin men tevreden is met datgene dat beschikbaar is, en men ziet ook geen fouten van anderen, zelfs niet in dromen.


नवम सरल सब सन छलहीना। मम भरोस हिय हरष न दीना॥

9. Navam saral sab san chhal heena, mam bharos heenya harash na deenaa

In de negende stap volgt men een simpel en onschuldig gedrag naar een ieder zonder bedrog of listen. En heeft men een diep vertrouwen om in elke situatie neutraal te reageren, in zowel blije als verdrietige situaties.


Navdha Bhakti zijn negen stappen naar Bhakti, waarbij het niet noodzakelijk is de stappen in de gegeven volgorde te volgen. Al door het nemen van één van de negen stappen, wijd je jezelf al aan God en pas je devotie toe in het leven.



Bhakt Prahlad

In de Shrimad Bhagavatam Purana (VII.5:23-24) wordt onder andere het verhaal van Bhakt Prahlad verteld. Prahlad was de zoon van demonenkoning Hiranyakushupu en erg toegewijd aan Shri Vishnu. Zijn agressieve vader probeerde die toewijding aan God uit zijn hoofd te halen, maar Prahlad bleef trouw aan zijn devotie voor Shri Vishnu. Bhakt Prahlad wordt als één van de meest toegewijde bhakts beschouwd. Hij vertelt aan zijn vader Hiranyakashupu over de negen vormen van bhakti.


श्रवणं कीर्तनं विष्णो: स्मरणं पादसेवनम् । अर्चनं वन्दनं दास्यं सख्यमात्मनिवेदनम् ॥ इति पुंसार्पिता विष्णौ भक्तिश्चेन्नवलक्षणा । क्रियेत भगवत्यद्धा तन्मन्येऽधीतमुत्तमम् ॥ Sravanam keerthanam vishnoh smaranam paadasevanam Archanam vandanam daasyam sakhyam aatmanivedanam Ithi pumsaarpithavishnau bhakthischet nava lakshana Kriyathe bhagavathyadhyaatmanye adheethamuttamam 'Luisteren (sravan), zingen (kirtan), herinneren van Vishnu (smaran), aandacht besteden aan de voeten (paadasevenam), het brengen van offers (archanam) en gebeden (vandanam) , een dienaar worden (daasyam), een vriend zijn (sakhyam) en je ziel en zaligheid overgeven aan hem (aathma nivedan). Deze negen vormen worden aanschouwd als pure devotie die een bhakt zal toewijden aan Vishnu. Dat alles beschouw ik als het toppunt van de kennis dat men kan leren (van geleerden).


De kern van deze boodschap is hetzelfde als die van de Ramayana. Activiteiten als zingen, samen komen, offers brengen en dergelijke brengt men dichter bij het goddelijke, maar ook bij henzelf. In onderstaande video van Hare Krsna TV (ISKCON) wordt nog eens uitgelegd wat deze negen vormen van Bhakti voor Vishnu betekenen:


Pas je deze stappen naar Bhakti toe in jouw dagelijks leven? Denk je dat het toepassen van één of meer van deze stappen of vormen op het pad van Bhakti kan bijdragen aan het welzijn van je geest? Wellicht kun je proberen om één van de stappen toe te passen en te ondervinden wat het voor jou betekent. In het volgende artikel zullen we voorbeelden geven hoe we anno nu Bhakti in de moderne wereld kunnen praktiseren.

430 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page