ARTIKELEN

Bhakti anno nu (3/4)

Zoals in het vorige artikel (jouw pad van Bhakti) beschreven is, is Bhakti een pad waarbij je op diverse manieren jouw liefde voor God kunt versterken. Vaak wordt dit gedaan tijdens het ochtendgebed, op een bijzondere Hindoefeestdag, of als men naar de mandir (tempel) gaat. Echter, Bhakti kan overal en op elk moment van de dag toegepast worden. In deze huidige, moderne tijd zijn er veel meer mogelijkheden om bezig te zijn met Bhakti, zoals met onze smartphone, tablet en smart-tv. In dit artikel geven wij jou praktische handvatten en delen wij links naar content waarmee je in 2021, anno nu, op je eigen manier bezig kunt zijn met Bhakti.


In het vorige artikel hebben we de Navdha Bhakti, die Shri Rama in de Ramayana uitlegt, toegelicht. We zullen focussen op een aantal manieren om Bhakti te versterken en delen onze kijk op hoe we vandaag de dag Bhakti kunnen praktiseren.


Gezelschap houden met geleerden

Hindoes gaan naar de mandir om te luisteren naar een pravachan (lezing) van de pandit. Helaas is gezelschap houden met geleerden (vooral tijdens een lockdown) fysiek niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn geleerden over de hele wereld te vinden, vooral in India. Afreizen naar een ander regio of land is niet nodig, want tegenwoordig kun je via YouTube en andere platforms diverse geleerden op het gebied van het hindoeïsme volgen. Op deze manier ben je vanuit huis toch aanwezig bij een geleerde, die jou kennis kan geven over het hindoeïsme, het leven en al jouw vragen over specifieke onderwerpen. Een ander voordeel is dat er vaak Engels wordt gesproken in plaats van Hindi, of dat het ondertiteld wordt. En als je het niet in één keer goed kan volgen, dan kun je altijd nog even terugspoelen! Hieronder vindt je een lijstje van de geleerden die ons inspireren:


Sadhguru: YouTube | Podcast via Spotify | Website | Hij legt op een simpele manier hedendaagse vraagstukken uit met zijn kennis uit het hindoeïsme.

Swami Mukundananda: YouTube | Podcast via Spotify | Website Hij legt de focus op mindfulness, levenslessen en het ontwikkelingen van meditatie en Bhakti. Zijn kennis baseert hij op diverse heilige geschriften, waaronder de Vedas, Upanishads en de Bhagavad Gita.

Gopal Gaur Das: Youtube | Website HIj is een inspirerende spreker verbonden aan de ISKCON die zich concentreert op de betekenis van het leven en de relaties met onze naasten op basis van verhalen. Daarnaast deelt hij via video’s ook de lessen uit de Bhagavad Gita. BK Shivani: Youtube | Website Zij is een lerares in de spirituele beweging van ‘Brahma kumaris’ en deelt kennis en kunde op het gebied van levensvraagstukken.

Radhanath Swami: Youtube | Website Hij is aangesloten bij de ISKCON en legt de focus op sociale transformatie, met als uitgangspunt ‘persoonlijke verandering' richting Bhakti Yoga. Vedic Aim: YouTube |