top of page

ARTIKELEN

Bhakti: Bhakti anno nu (3/4)

Zoals in het vorige artikel (jouw pad van Bhakti) beschreven is, is Bhakti een pad waarbij je op diverse manieren jouw liefde voor God kunt versterken. Vaak wordt dit gedaan tijdens het ochtendgebed, op een bijzondere Hindoefeestdag, of als men naar de mandir (tempel) gaat. Echter, Bhakti kan overal en op elk moment van de dag toegepast worden. In deze huidige, moderne tijd zijn er veel meer mogelijkheden om bezig te zijn met Bhakti, zoals met onze smartphone, tablet en smart-tv. In dit artikel geven wij jou praktische handvatten en delen wij links naar content waarmee je op je eigen manier bezig kunt zijn met Bhakti.


In het vorige artikel hebben we de Navdha Bhakti, die Shri Rama in de Ramayana uitlegt, toegelicht. We zullen focussen op een aantal manieren om Bhakti te versterken en delen onze kijk op hoe we vandaag de dag Bhakti kunnen praktiseren.


Gezelschap houden met geleerden

Hindoes gaan naar de mandir om te luisteren naar een pravachan (lezing) van de pandit. Helaas is gezelschap houden met geleerden (vooral tijdens een lockdown) fysiek niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn geleerden over de hele wereld te vinden, vooral in India. Afreizen naar een ander regio of land is niet nodig, want tegenwoordig kun je via YouTube en andere platforms diverse geleerden op het gebied van het hindoeïsme volgen. Op deze manier ben je vanuit huis toch aanwezig bij een geleerde, die jou kennis kan geven over het hindoeïsme, het leven en al jouw vragen over specifieke onderwerpen. Een ander voordeel is dat er vaak Engels wordt gesproken in plaats van Hindi, of dat het ondertiteld wordt. En als je het niet in één keer goed kan volgen, dan kun je altijd nog even terugspoelen! Hieronder vindt je een lijstje van de geleerden die ons inspireren:


Sadhguru: YouTube | Podcast via Spotify | Website | Hij legt op een simpele manier hedendaagse vraagstukken uit met zijn kennis uit het hindoeïsme.

Swami Mukundananda: YouTube | Podcast via Spotify | Website Hij legt de focus op mindfulness, levenslessen en het ontwikkelingen van meditatie en Bhakti. Zijn kennis baseert hij op diverse heilige geschriften, waaronder de Vedas, Upanishads en de Bhagavad Gita.

Gopal Gaur Das: Youtube | Website HIj is een inspirerende spreker verbonden aan de ISKCON die zich concentreert op de betekenis van het leven en de relaties met onze naasten op basis van verhalen. Daarnaast deelt hij via video’s ook de lessen uit de Bhagavad Gita. BK Shivani: Youtube | Website Zij is een lerares in de spirituele beweging van ‘Brahma kumaris’ en deelt kennis en kunde op het gebied van levensvraagstukken.

Radhanath Swami: Youtube | Website Hij is aangesloten bij de ISKCON en legt de focus op sociale transformatie, met als uitgangspunt ‘persoonlijke verandering' richting Bhakti Yoga. Vedic Aim: YouTube | Website Deze organisatie geeft middels artikelen en video’s uitleg in het Hindi en legt bekende hindoegeschriften uit.


Beluisteren van verhalen en vertellingen (katha) over God

Series zijn niet alleen van deze tijd. Al in 1987 werd de wereldberoemde serie van de (Ramanand Sagar) Ramayan door miljoenen mensen bekeken op tv. Aangezien niet in iedere huiskamer een tv stond, gingen mensen bij elkaar op bezoek om de serie te volgen. Wist je dat in mei 2020 (in het begin van de corona crisis) de serie opnieuw op tv kwam en dat het met 77 miljoen kijkers een van de meest bekeken series wereldwijd is? Ben jij iemand die houdt van series en ook geïnteresseerd is in religie en spiritualiteit? Bekijk dan eens een van de nieuwe series over de goden, zoals de Ramayan, Shri Krishna, Shiva en Parvati en Ganesha. Deze zijn in een modern jasje gestoken en het bekijken waard. Ben jij meer een lezer? Dan is het mogelijk om meer informatie te verkrijgen over het hindoeïsme via diverse apps:

Het bezingen van God en zijn goede eigenschappen

Liederen waarin over God's naam en werk worden bezongen, zoals in bhajans, kirtans, chalisa's en aarties, zorgen ervoor dat je continue bezig bent met het versterken van je bhakti. Luister je graag naar muziek, hou je van zingen en dansen of ben je muzikaal aangelegd? Dan is dit een van de ideale manieren om bezig te zijn met Bhakti. Wist je dat bhajans en kirtans tegenwoordig een moderne vibe hebben? Klik op onderstaande link om de nieuwe bhajan van T-series te luisteren!

Voor meer liederen hebben we een aantal speellijsten met moderne bhajans gemaakt. Klik hieronder op de playlist die het beste bij jou past.

We hebben ook een verzameling van aartis en chalisa's op onze site en een aparte YouTube playlist met verschillende aartis. Speciaal voor de Hanuman Bhakts onder ons delen we een link naar een supersnelle Hanuman Chalisa (met meer dan 45 miljoen views!).


Reciteren van mantra’s met een vast geloof

Het reciteren van mantra's is ook een middel om Bhakti te ervaren. Dit kun je op een rustgevende en mediterende manier doen, maar ook als je bezig bent of onderweg bent. Mantra's zijn vaak ook onderdeel van een (ochtend)gebed of puja, waarin je ook jouw Bhakti kunt uiten door het verrichten van rituelen. Wil je beginnen met het opzeggen van een mantra, maar weet je niet welke? Kijk dan gerust op de pagina mantra's.


Puur karakter en goede karma

Naast al het bovengenoemde, is het hebben van een puur karakter, het uitoefenen van goede karma en het continue volgen van de juiste dharma een bijzondere vorm van Bhakti. Deze eigenschappen behoren toe aan een nobel mens. Hiermee wordt o.a. bedoeld iemand die de normen en waarden hanteert, waaronder het verrichten van daan. Daan is niet alleen het doneren in geld of natura (zoals voedsel), maar ook het uitoefenen van sewa (vrijwillige dienst met behulp van jouw fysieke, intellectuele en spirituele kwaliteiten). In de Bhagavad Gita wordt de beste manier van daan beschreven; het geven aan de juiste persoon, op de juiste plaats en tijd, zonder enige tegenprestatie te verwachten.

दातव्यमितियद्दानंदीयतेऽनुपकारिणे | देशेकाले च पात्रे च तद्दानंसात्त्विकंस्मृतम् || datavyamitiyaddanamdiyate ‘nupakarine deshekalechapatrechataddanamsattvikamsmritam Vrijgevigheid uit plichtsbesef, waarvoor niets wordt terugverwacht en die plaatsvindt op het juiste moment, op de juiste plaats en aan een waardig persoon, wordt beschouwd als vrijgevigheid in de hoedanigheid goedheid. BhagavadGita, hoofdstuk 17 vers 20

Sewa waarbij je tegelijk jouw Bhakti kunt versterken, hoeft niet moeilijk te zijn. Wees je bewust van je kwaliteiten en hoe je die kunt inzetten om anderen te helpen. Waar ben jij goed in of help je een ander graag? Zo kun je bijvoorbeeld maaltijden verzorgen aan (arme) mensen of bijles/cursus van een vak geven waar je zelf goed in bent. Of zorgen voor een ziek familielid, niet omdat het als plicht gezien wordt (dharma), maar uit pure devotie.

Meditatie en yoga dragen bij aan het vormgeven van goede karma en een puur karakter. Ze geven je mentale geest rust en zorgen ook voor een positieve mindset.

We hopen dat je hiermee de tools hebt om op verschillende en creatieve manieren met Bhakti bezig te zijn. Onderweg naar school/werk luisterend naar de podcast van Sadhguru? Het kan allemaal 😉. Bhakti kun je alleen of gezamenlijk doen. Satsang betekent letterlijk: gezelschap met de hoogste waarheid/in gezelschap met de wijzen. Dit zie je dan ook veelvuldig terugkomen wanneer men over Bhakti spreekt. Je ziet het in bhajans die gezamenlijk in mandirs worden gezongen, groepen mensen die georganiseerd bijeenkomen om naar een geleerde te luisteren of om onderling kennis uit te wisselen (zoals ook bij onze events). Ook in het reciteren van mantra's in een groep om samen meer kennis te krijgen en geladen te worden met meer positieve energie. In het laatste deel van Bhakti bespreken we onder andere de beleving van Bhakti.

336 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page