ARTIKELEN

Makar Sankranti

Makar Sankranti, Maghi of simpelweg Sankranthi is een festival binnen het hindoeïsme gewijd aan Surya (zon) devta. Het vindt elk jaar plaats in de maanmaand Magha, die overeenkomt met de maand januari in de Westerse kalender. Het is de dag waarop de zon naar Makara Rashi (Steenbok) overgaat met als gevolg het einde van de winterzonnewende en het begin van langere dagen. Tevens is het in India de dag waarop de oogst gevierd wordt. De meeste feestdagen in het hindoeïsme wordt bepaald door de maancyclus. Makar Sankranti daarentegen is een van de weinige hindoefeestdagen die plaatsvindt volgens de zonnecyclus en daarom valt het bijna elk jaar op dezelfde datum, namelijk 14 januari.

आदित्यस्य नमस्कारं ये कुर्वन्ति दिने दिने | आयुः प्रज्ञा बलं वीर्यं तेजस्तेषां च जायते ॥ Aadityasya Namaskaaraan, Ye Kurvanti Dine Dine Aayurpragyaabalam Veeryam, Tejasteshaam Cha Jaayate. Zij die dagelijks (Dine Dine) de zon (Aditya) groeten (Namaskaaraam), verkrijgen een lang leven (Aayu), wijsheid (Pragyaa), kracht (Bala), energie (Veerya) en scherpte (Teja).

Viering

Tijdens Makara Sankranti vinden vele sociale festiviteiten plaats, zoals het ophangen van kleurrijke decoraties, het houden van melas (kermissen) gepaard met dansen, vliegeren, vreugdevuren en feesten. Velen gaan naar heilige rivieren of meren en baden in een ceremonie om de zon te eerbieden en te bedanken. Elke twaalf jaar, wat een volledige omwenteling van Jupiter rond de zon markeert, vieren de hindoes Makar Sankranti met een van 's werelds grootste massale bedevaarten (Kumb Mela), met naar schatting 40 tot 100 miljoen mensen die het evenement bijwonen. Het wordt gevierd in een cyclus van ongeveer 12 jaar op vier bedevaartsoorden: in Allahabad (Prayag), dat is waar de Ganga-Yamuna en Sarasvati rivieren samenvloeien, Haridwar (Ganga), Nashik (Godavari) en Ujjain (Shipra). Baden in deze rivieren is een middel om prayascitta (verzoening, boete) te doen voor gemaakte fouten uit het verleden. Het festival wordt gekenmerkt door een rituele duik in de heilige rivieren. De omvang en schaal van het evenement hebben ertoe geleid dat het is opgenomen als een immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Buiten India wordt Makar Sankranti op een eenvoudigere manier gevierd. Er wordt door diverse organisaties een Surya Namaskar Yagja gehouden. Men komt dan bij elkaar en verricht een Surya puja gevolgd door meerdere keren de Surya Namaskar (Zonnegroet).

BijZONder

Surya (de zon) is een van de hemellichamen en de belangrijkste bron van energie voor alle levende wezens op aarde. Om deze reden heeft Surya Devta binnen het hindoeïsme een prominente plaats en wordt hier veel symbolische waarde aan gehecht. De zon geeft energie aan iedereen en staat daarom symbool voor gelijkheid, maar ook voor