ARTIKELEN

Radha Ashtami

Radha Ashtami is de feestdag ter ere van Radha (ook bekend als: Radhe, Radharani, Radhika), de goddelijke wederhelft van Krishna. De ultieme vorm van goddelijke liefde die Krishna en Radha voor elkaar hebben, wordt beschreven als een eindeloze oceaan van liefde.


In Nederland wordt Krishna Janamashtami door vele Hindoes groots gevierd, maar Radha Ashtami wordt vaak overgeslagen. De nieuwe ontwikkelingen in onze huidige maatschappij, waarbij steeds meer gestreefd wordt naar gelijke behandeling voor zowel vrouwen als mannen , zorgen ervoor dat feestdagen zoals Sita Navami en Radha Ashtami terecht ook meer aandacht krijgen. Het hindoeïsme leert ons dat man en vrouw gelijk zijn. Verering van Radha, als Shri Krishna's wederhelft, maakt ook jouw band met Shri Krishna sterker en leidt tot een groeiende devotie voor beiden!


Ondanks dat Shri Krishna en Radha geen getrouwd stel waren, is het bijzonder dat juist hun liefde als de ultieme vorm van devotie en liefde gezien wordt

Radha en Sita

Sita, gemalin van Shri Rama, en Radha, de meest geliefde Gopi (vrouwelijke herders) tijdens de jeugd van Shri Krishna, zijn beiden manifestaties van de liefdevolle vrouwelijke energie, Laksmi. Binnen de stroming Vaishnavisme (waaronder de ISKCON) wordt alle devotie en verering gericht op Radha en Krishna, als zijnde de hoogste goddelijke vormen.

In de Ramayana hebben Shri Rama en Sita een liefdevolle man en vrouw relatie. Ondanks dat Shri Krishna en Radha geen getrouwd stel waren, is het bijzonder dat juist hun liefde als de ultieme vorm van devotie en liefde (Bhakti) gezien wordt met betrekking tot Shri K