top of page

ARTIKELEN

Radha Ashtami

Radha Ashtami is de feestdag ter ere van Radha (ook bekend als: Radhe, Radharani, Radhika, Srimati), de goddelijke wederhelft van Krishna. Radha Asthami, ook wel bekend als Radha Jayanti valt op de Ashtami (achtste dag) van de helderde helft (Shukla Paksha) van de maand Bhadrapada.


In Nederland wordt Krishna Janamashtami door vele Hindoes groots gevierd, maar Radha Ashtami wordt vaak overgeslagen. De nieuwe ontwikkelingen in onze huidige maatschappij, waarbij steeds meer gestreefd wordt naar gelijke behandeling voor zowel vrouwen als mannen , zorgen ervoor dat feestdagen zoals Sita Navami en Radha Ashtami terecht ook meer aandacht krijgen. Het hindoeïsme leert ons dat man en vrouw gelijk zijn. Verering van Radha, als Shri Krishna's wederhelft, maakt ook jouw band met Shri Krishna sterker en leidt tot een groeiende devotie voor beiden!


Geboorte van Radha

Volgens de heilige geschriften, waaronder de Padma Purana, incarneerde godin Lakshmi als Radha bij een vijver gelegen in het dorp Barsana vlakbij Mathura. Ze werd niet direct geboren uit haar ouders. Op een dag liepen koning Vrishbhanu Gopa en koningin Kamlavati bij de vijver in het dorp. Zij hoorden plotseling het gehuil van een baby. Toen ze dichter bij de vijver aankwamen zagen ze een baby op de bladeren van een lotusbloem liggen. Ze hadden geen kinderen en besloten om de baby met alle liefde te adopteren en noemden haar Radha. Op de terugweg kwamen zij Narad Muni tegen die aan hen vertelde dat zij gezegend waren door godin Lakshmi Mata, aangezien deze baby daar de incarnatie van was.


Hoe vieren we Radha Ashtami?

Er zijn verschillende manieren om Radha Ashtami te vieren. De meeste Radha Rani devoten vasten op deze dag. De meeste devoten staan voor zonsopgang op en nemen een bad. Ze aanbidden Haar door Radha gerelateerde bhajans te zingen, aarti te verrichten, Radha's favoriete prashad, gepaard met bloemen te offeren aan haar lotusvoeten. Veel devoten decoreren op deze dag de murti van Radha extra mooi met nieuwe kleding en een mala. Vaak wordt tijdens het vereren van Radha de Radha Gayatri mantra gereciteerd:

ॐ वृषभानुजाय विद्महे

कृष्णप्रियाय धीमहि

तन्नो राधा प्रचोदयात् ।।

AUM Vrishbhanujaay Vidmahe

KrishnaPriyaay Dheemahi

Tanno Radha Prachodayat

AUM. Laat me mediteren op de dochter van Vrishabhanu.

Oh, geliefde van Sri Krishna, schenk me een hoger bewustzijn.

Laat Sri Radha mijn geest verlichten.Radha en Sita

Sita, gemalin van Shri Rama, en Radha, de meest geliefde Gopi (vrouwelijke herders) tijdens de jeugd van Shri Krishna, zijn beiden manifestaties van de liefdevolle vrouwelijke energie, Laksmi. Binnen de stroming Vaishnavisme (waaronder de ISKCON) wordt alle devotie en verering gericht op Radha en Krishna, als zijnde de hoogste goddelijke vormen.

In de Ramayana hebben Shri Rama en Sita een liefdevolle man en vrouw relatie. Ondanks dat Shri Krishna en Radha geen getrouwd stel waren, is het bijzonder dat juist hun liefde als de ultieme vorm van devotie en liefde (Bhakti) gezien wordt met betrekking tot Shri Krishna. In de Ramayana wordt juist de aandacht gevestigd op Shri Hanuman Ji, die als Sevak (dienaar) juist een zeer bijzondere type bhakt (devoot) is van Shri Rama. 


Radha Krishna en Sita Rama

Binnen het hindoeïsme wordt de vrouw, de kracht, altijd als eerste genoemd en daarom zeggen we Radha Krishna en Sita Ram. Krishna heeft in zijn leela (goddelijke spel op aarde) een heel andere rol aangenomen dan Maryada Purushottam Bhagwan Shri Rama. Het doel van Shri Rama was om te laten zien hoe een mens dient te handelen in elke situatie. Welke Dharma (vrijvertaald plichten, verhoudingen en vervulling van taken) waaronder ook de liefde, een getrouwd stel hebben. Shri Krishna daarentegen liet juist een ander goddelijke spel zien, met verschillende wonderen en bijzondere relaties met mensen. Hij was getrouwd met Rukhmini (incarnatie van Lakshmi) en tegelijkertijd ook met andere vrouwen, maar niet met Radha. Hij vernietigde demonen op een goddelijke manier en speelde een slim spel om uiteindelijk de Dharma te laten zege vieren. En in dat spel zijn vele wijze lessen te leren, zoals ook de liefdesrelatie tussen Radha en Krishna.

Ondanks dat Shri Krishna en Radha geen getrouwd stel waren, is het bijzonder dat juist hun liefde als de ultieme vorm van devotie en liefde gezien wordt

De hete melk

De verhalen over de onvoorwaardelijke liefde tussen Radha en ShriKrishna zijn inmiddels legendarisch geworden. Radha Rani’s toewijding en devotie naar Shri Krishna is oprecht. Hieronder lees je een hartverwarmende verhaal die de immense liefde tussen hen twee beschrijft:


Radha was niet de echtgenote van Shri Krishna. De onvoorwaardelijke en oneindige liefde die zij deelden, zorgden er voor dat de echtgenoten van Shri Krishna jaloers werden op Radha. Op een dag staken zij de koppen bij elkaar en maakten een plan om Radha te laten lijden. Ze goten hete brandende melk in een kom. Ze gaven de kom aan Radha en vertelden erbij dat Shri Krishna deze voor haar had opgestuurd. Met genoegen dronk Radha de gehele kom met gloeiend hete melk. Toen de vrouwen thuis terugkeerde bij Shri Krishna, zagen ze hem met pijnlijke zweren. Dit gaf aan dat Shri Krishna in elke lichaamscel van Radha leeft. Hierdoor had de kokend hete melk geen effect Radha, maar had het in plaats daarvan grote impact op Shri Krishna. Hij nam al haar pijn over en had al het lijden over zichzelf afgeroepen.


Onvoorwaardelijke liefde

De liefdesrelatie tussen Radha en Krishna is er een waar de liefde voor elkaar onvoorwaardelijk is. Shri Krishna laat de speelse kant van liefde zien hier. Er is geen geven en nemen in de liefde. Er is geen hoger en lager in de liefde. Er is alleen pure liefde. Deze wijze les over wat liefde inhoudt is, niet iets wat je leest en dan kunt uitvoeren, het is iets wat je moet voelen. . Liefde is een vorm van aanbidding, een vorm van overgave zonder tegenprestatie. Met deze mooie liefde van Radha en Krishna als voorbeeld, kunnen wij hopelijk onze liefde voor God en onze liefde in relaties, in welke vorm dan ook, een zelfde onvoorwaardelijke vorm geven


Radhe Radhe!


902 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Sita Navmi

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page