ARTIKELEN

Vasant Panchami

Op Vasant (uitspraak: Basant; betekenis: lente) Panchami (de vijfde (panch) dag van de heldere maan) wordt de komst van de lente gevierd en staat Saraswati Mata centraal. Een mooie samenkomst van toenemende kleur in de natuur met onder andere gele bloemen. De gele kleur is de favoriet aan Saraswati Mata. Zij is de godin van kennis, taal, muziek en alle andere vormen van kunst. Zij is een bijzondere en vredelievende godin. Hoe kun jij deze bijzondere dag vieren? Hieronder kun je daar meer over lezen.


Saraswati Puja

Op Vasant Panchami wordt Saraswati Mata aanbeden en daarom wordt deze dag ook wel Saraswati Jayanti genoemd. Zo hebben we in het hindoeïsme op Diwali een speciale dag voor Lakshmi Mata, tijdens Navratri besteden we aandacht aan Durga Mata en op Vasant Panchami vereren we Sarastwati Mata.

Op deze feestdag wordt er ter ere van Saraswati Mata een puja (offer) verricht, bij voorkeur in de ochtend. Dit hoeft geen uitgebreide puja te zijn, maar je kunt het ook simpel en kort houden. Puja gaat gepaard met Bhakti (liefde) en daarom is het belangrijker om de rituelen met liefde uit te voeren. Hieronder wordt het kort beschreven hoe je in een aantal stappen zelf een korte puja kunt doen:

  1. Vouw je handen voor je borst en aanbid Saraswati Mata in de vorm van een murti en verzoek haar aanwezig te zijn bij jouw puja

  2. Sprenkel water over haar voeten om haar met jouw liefde te verwelkomen

  3. Offer een (bij voorkeur witte of gele) bloem waarmee je jouw waardering voor haar laat blijken en symbolisch jezelf overgeeft aan haar

  4. Circuleer 3x een wierook om haar

  5. Circuleer 3x een diya (lampje) om haar

  6. Offer fruit of ander prashad (bij voorkeur bhoondi)

  7. Offer water na het geofferde prashad