top of page

ARTIKELEN

Ram Navmi

Ram Navmi is de hindoe feestdag waarop de geboorte van Shri Ram wordt gevierd. In dit artikel bespreken we wanneer en hoe deze feestdag gevierd wordt. Daarnaast gaan we in op hoe bijzonder Shri Ram is en staan we stil bij zijn geboorte en zijn familie. Waarom valt er juist zoveel te leren van Shri Ram en de Ramayan?


De viering

Ram Navmi wordt gevierd op de negende dag (navmi) van de maand chaitra (de eerste maand in de hindoeïstische maankalender). Met name in India wordt dit nieuwjaar met Chaitra Navratri ingeluid en is de viering van Ram Navmi op de negende avond een hoogtepunt.

Een doorlopend of ongebroken recital van de Ramayan (akhand paath) vindt plaats tijdens de maand chaitra voorafgaand aan de viering. Op Ram Navmi zelf worden de hoogtepunten van de Ramayan gezongen en voorgelezen.


De geboorte

De Ramayan speelt zich af in de TretaYuga (derde wereldtijdperk). In Ayodhya leefde koning Dashrath met zijn drie koninginnen. Helaas had hij nog geen troonopvolger omdat hij geen kinderen kon krijgen en besloot daarom een yagja (uitgebreide offerritueel) uit te voeren. De drie koninginnen ontvingen gezegende kheer (prashad) die zij onderling verdeelden. Shri Ram werd negen maanden later geboren als zoon van koning Dashrath en koningin Kaushalya. Hij had drie (half)broertjes; Bharat, Lakshman en Shatrughan. Shri Ram is een van de incarnaties van Shri Vishnu. Het doel van deze incarnatie was om de vredige balans op aarde te herstellen en de mensen te herinneren aan de Dharma. Vlak voordat Shri Ram werd geboren, kreeg koningin Kaushalya een droom waarin ze contact had met Shri Vishnu. In de Ramayan wordt dit op een zeer bijzondere wijze verteld:

भए प्रगट कृपाला दीनदयाला कौसल्या हितकारी। हरषित महतारी मुनि मन हारी अद्भुत रूप बिचारी।। Bhagwan, die medelijdend is met de weldoener van Kaushalya, verscheen. Kaushalya werd verheugd toen ze Hem zag, de gedachte aan wiens wonderbaarlijke gedaante de harten van wijzen stal. लोचन अभिरामा तनु घनस्यामा निज आयुध भुज चारी। भूषन बनमाला नयन बिसाला सोभासिंधु खरारी।। De verrukking van alle ogen, zijn lichamelijke huidskleur was als die van een regenwolk, en Hij had zijn wapens in zijn vier handen. Versierd met een halsketting van bosbloemen en met grote ogen, een oceaan van schoonheid. कह दुइ कर जोरी अस्तुति तोरी केहि बिधि करौं अनंता। माया गुन ग्यानातीत अमाना बेद पुरान भनंता।। Ze voegde zich bij haar handpalmen en zei: 'O oneindige heer, op welke manieren bezing ik Uw glorie?' Veda's en purana's verklaren dat U boven maya staat, boven alle attributen en kennis en oneindigheid. करुना सुख सागर सब गुन आगर जेहि गावहिं श्रुति संता। सो मम हित लागी जन अनुरागी भयउ प्रगट श्रीकंता।। U bent de bewaarplaats van mededogen en gelukzaligheid, en de oceaan van alle deugden; de veda's en de heilige mannen bezingen uw glorie. O de geliefde van allen, de heer van Lakshmi, U bent voor mij verschenen. ब्रह्मांड निकाया निर्मित माया रोम रोम प्रति बेद कहै। मम उर सो बासी यह उपहासी सुनत धीर पति थिर न रहै।। Veda's verklaren dat U een universum creëert uit elke porie van Uw lichaam. Dat Uw in mijn buik leefde, zelfs wijze mannen zullen het moeilijk vinden dit wonder te geloven. उपजा जब ग्याना प्रभु मुसकाना चरित बहुत बिधि कीन्ह चहै। कहि कथा सुहाई मातु बुझाई जेहि प्रकार सुत प्रेम लहै।। Toen deze kennis bij Kaushalya drong, glimlachte de Heer en zei dat Hij verschillende handelingen zou verrichten. Hij vertelde haar verschillende verhalen, zodat ze van Hem kon houden als haar kind. Kaushalya veranderde van gedachten. माता पुनि बोली सो मति डौली तजहु तात यह रूपा। कीजै सिसुलीला अति प्रियसीला यह सुख परम अनूपा।। Voer alstublieft kinderlijke handelingen uit - dat zal mij zo vertederend maken en de vreugde die ik er uit zal putten zal ongeëvenaard zijn. सुनि बचन सुजाना रोदन ठाना होइ बालक सुरभूपा। यह चरित जे गावहिं हरिपद पावहिं ते न परहिं भवकूपा।। Bij het horen van deze woorden begon de alwetende Heer van onsterfelijken te huilen als een kind. Wie deze heerlijkheden zingt, zal de verblijfplaats van Hari bereiken en zal nooit meer terugvallen in de bron van dit wereldse bestaan. Shri Ramcharita Manas. Hoofdstuk 1 Balakand, Doha 191, Chanda

Alle broers werden met liefde en aandacht opgevoed om zeer rechtvaardige en capabele koningen te worden. Alle belangrijke normen en waarden werden van kleins af aan aangeleerd, zoals gelijkheid, eerlijkheid, trouw, geduld, respect en vriendelijkheid. De Raghuvansh familie (afstammelingen van koning Raghu) stond ook voor een zeer goede dynastie, die de Dharma volgde. De norm dat een belofte nooit verbroken mocht worden stond hierbij hoog in het vaandel.

रघुकुल रीति सदा चलि आई। प्रान जाहुँ बरु बचनु न जाई ॥ Raghukul Riti Sada Chali Aayi Praan Jaye Bar Bachanu Na Jaayi Het is altijd de regel geweest bij de familie van Raghu dat een gegeven woord (belofte) moet worden gehouden, zelfs ten koste van iemands leven. Shri Ramcharita Manas. Hoofdstuk 2 Ayodhya Kand, Doha 28, Chaupai 2

Maryada Purushottam Shri Ram

De Ramayan is het oudste heldendicht (epos) van de wereld. Lang voordat Tulsidas de Ramayan in de volkstaal (Avadhi) schreef, had Maharishi Valmiki het leven van Shri Ram al tijdens de TretaYuga in het Sanskriet opgeschreven. Narad Muni kwam bij de wijze Valmiki, die op zijn beurt aan Narad Muni vroeg: O eerbiedwaardige Rishi! Vertelt u mij of er een perfecte mens is op deze wereld, deugdzamer dan de deugd en wiens roem over de hele wereld reikt. Narad Muni antwoordde: Shri Ram is de perfecte mens. Narad Muni vertelde aan Maharishi Valmiki het verhaal over Shri Ram en Valmiki schreef het direct op.


Shri Ram wordt door Maharishi Valmiki ‘Maryada Purushottam’ genoemd. Purush betekent man of mens en Uttam betekent ideaal of perfect. Purushottam betekent dus de perfecte mens. Vanwege zijn karakter en zijn goede eigenschappen zoals rechtvaardigheid, welbespraaktheid en respect voor ouderen, wordt Shri Ram gezien als de ideale koning, de ideale vader, de ideale zoon en de ideale echtgenoot. Hij wordt Maryada genoemd omdat hij en zijn woorden en daden binnen de grenzen van het algemeen toelaatbare bleef.


Welke normen en waarden zijn voor jou belangrijk vandaag de dag? En maken bepaalde situaties het jou moeilijk om deze normen en waarden te blijven hanteren? Deze dilemma's zijn van alle tijden en het is aan ons om daar het juiste pad in te kiezen.


In de Ramayan komen zowel bij Shri Ram als bij anderen talrijke voorbeelden voorbij, waar een bepaalde keuze gemaakt dient te worden. Hierbij is het altijd de vraag wat Dharma is op dat moment en welke keuze dus juist is. Misschien is het op het eerste gezicht voor ons nu niet duidelijk waarom dat voor iemand de juiste keuze was, maar door goed de Ramayan met een geleerde te bestuderen kunnen we daar veel van begrijpen en leren. De levensechte voorbeelden van de Ramayan leren ons hoe we de normen & waarden van onze Dharma en Sanskriti (= cultuur) kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Daarnaast schetsen de talrijke situaties hoe ons gedrag naar anderen dient te zijn, zodat we een harmonieuze wereld met z’n allen kunnen bereiken.


Lees de Ram Mantra's op onze mantra's pagina, de Ramayan aarti op onze aarti's pagina en luister ook naar moderne Ram bhajans in onze YouTube playlist.


Jai Shri Ram

770 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Holi

Holika Dahan

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page