ARTIKELEN

Ram Navmi

Ram Navmi is de hindoe feestdag waarop de geboorte van Shri Ram wordt gevierd. In dit artikel bespreken we wanneer en hoe deze feestdag gevierd wordt. Daarnaast gaan we in op hoe bijzonder Shri Ram is en staan we stil bij zijn geboorte en zijn familie. Waarom valt er juist zoveel te leren van Shri Ram en de Ramayan?


De viering

Ram Navmi wordt gevierd op de negende dag (navmi) van de maand chaitra (de eerste maand in de hindoeïstische maankalender). Met name in India wordt dit nieuwjaar met Chaitra Navratri ingeluid en is de viering van Ram Navmi op de negende avond een hoogtepunt.

Een doorlopend of ongebroken recital van de Ramayan (akhand paath) vindt plaats tijdens de maand chaitra voorafgaand aan de viering. Op Ram Navmi zelf worden de hoogtepunten van de Ramayan gezongen en voorgelezen.


De geboorte

De Ramayan speelt zich af in de TretaYuga (derde wereldtijdperk). In Ayodhya leefde koning Dashrath met zijn drie koninginnen. Helaas had hij nog geen troonopvolger omdat hij geen kinderen kon krijgen en besloot daarom een yagja (uitgebreide offerritueel) uit te voeren. De drie koninginnen ontvingen gezegende kheer (prashad) die zij onderling verdeelden. Shri Ram werd negen maanden later geboren als zoon van koning Dashrath en koningin Kaushalya. Hij had drie (half)broertjes; Bharat, Lakshman en Shatrughan. Shri Ram is een van de incarnaties van Shri Vishnu. Het doel van deze incarnatie was om de vredige balans op aarde te herstellen en de mensen te herinneren aan de Dharma. Vlak voordat Shri Ram werd geboren, kreeg koningin Kaushalya een droom waarin ze contact had met Shri Vishnu. In de Ramayan wordt dit op een zeer bijzondere wijze verteld:

भए प्रगट कृपाला दीनदयाला कौसल्या हितकारी। हरषित महतारी मुनि मन हारी अद्भुत रूप बिचारी।। Bhagwan, die medelijdend is met de weldoener van Kaushalya, verscheen. Kaushalya werd verheugd toen ze Hem zag, de gedachte aan wiens wonderbaarlijke gedaante de harten van wijzen stal. लोचन अभिरामा तनु घनस्यामा निज आयुध भुज चारी। भूषन बनमाला नयन बिसाला सोभासिंधु खरारी।। De verrukking van alle ogen, zijn lichamelijke huidskleur was als die van een regenwolk, en Hij had zijn wapens in zijn vier handen. Versierd met een halsketting van bosbloemen en met grote ogen, een oceaan van schoonheid. कह दुइ कर जोरी अस्तुति तोरी केहि बिधि करौं अनंता। माया गुन ग्य