top of page

FEESTDAGEN

Feestdagen zijn bijzondere dagen in het hindoeïsme vanuit verschillende perspectieven. Op deze dagen worden verschillende vormen/avatars van God (devi/devta) vereerd.

 

Deze dagen worden bepaald op basis van de Hindoe astrologie (standen van de maan en andere hemellichamen) en kunnen jaarlijks op een andere Westerse kalenderdag vallen. 

Voor sommige feestdagen is er vaker onduidelijkheid wat de juiste datum is voor de feestdag. Wij volgen Drik Panchang, zij worden wereldwijd gerespecteerd voor hun Hindoe kalender. Je kunt ook de (Google) agenda openen in je eigen agenda, zo ben je altijd op de hoogte!

kalender

Makar Sankranti

2020

woensdag 15 januari

Deze feestdag staat in het teken van Surya (Zon) Deva. Astrologisch gezien komt de Zon het huis van het sterrenbeeld (Rashi) Steenbok binnen. Men viert op deze speciale dag dat de zon elk levend wezen van energie en warmte voorziet. Deze dag/periode is een uiterst goede periode (Punya Kaal).

Vasant Panchami

2020

woensdag 29 januari

Vasant Panchami is de feestdag voor Saraswati Mata, ook bekend als Saraswati Jayanti. Saraswati Mata is de godin van de kennis en wijsheid.

Maha Shivratri

2020

vrijdag 21 februari

Maha (ookwel, Masik) Shivratri staat volledig in het teken van Shiva Bhagwaan. Op deze dag nam Shiva gedaante aan van een Linga. In vele geschriften worden puja en vrat (vasten) ter ere van Shiva op deze dag/nacht beschreven.

Holika Dahan

2020

maandag 9 maart

Tijdens Holika Dahan, één dag voor Holi, wordt een vuurstapel gemaakt ter viering van de overwinning van het goede op het kwaad. Het bijbehorende verhaal gaat over Bhakt Prahlad en Holika. Ondanks de zegen van Holika om niet te kunnen verbranden, verbrandde zij toch vanwege haar kwaadaardige intentie en Bhakt Prahlad bleef gespaard.

Holi

2020

dinsdag 10 maart

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa, is het feest dat in het voorjaar gevierd wordt en een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest. Deze viering valt op de dag na de volle maan van de Hindoe maand Phaalguna.

Chaitra Navratri

2020

woensdag 25 maart

Chaitra (ookwel Vasant) Navratri wordt in de lenteperiode gevierd. Navratri (negen nachten) staat in het teken van Durga Mata en haar 9 manifestaties (gedaanten).

Ramnavmi

2020

donderdag 2 april

Ramnavmi is de feestdag dat de geboorte van Shri Vishnu’s incarnatie (avatar) Shri Rama gevierd wordt, met als doel de demonen te vernietigen en de vrede te herstellen op aarde.

Hanuman Jayanti

2020

dinsdag 7 april

Hanuman Jayanti is de feestdag ter verering van de geboorte van Hanuman Ji. Hanuman speelde een belangrijke rol in de Ramayana.

Sita Navami

2020

vrijdag 1 mei

Sita Navami is de feestdag dat de geboorte van Laskshmi Mata’s incarnatie (avatar) Sita gevierd wordt. Zij trouwde met Shri Rama en zorgde ervoor dat demonenkoning Ravana vernietigd werd.

Narasimha Jayanti

2020

dinsdag 5 mei

Narasimha Jayanti is de feestdag ter ere van Shri Vishnu's incarntie Narasimha (half mens, half leeuw). Narasimha beschermde Bhakt Prahlad. Op deze feestdag wordt vooral in Zuid-India het verhaal nagespeeld in een theaterstuk.

Guru Purnima

2020

zondag 5 juli

Guru Purnima, ookwel Vyasa Purnima, staat in het teken van de geboortedag van Ved Vyasa. Ved Vyasa was de schrijver van vele heilige geschriften, waaronder Vedas, Mahabharata en de Bhagavad Gita. Op deze dag vereren velen hun (spirituele) leraar, Guru, als teken van dankbaarheid voor kennis en leringen.

Sawan Shivratri

2020

zaterdag 18 juli

Naast Maha Shivratri in februari/maart, is in de zomerperiode een periode genaamd Shravana. In deze periode is deze Sawan Shivratri feestdag een bijzonder dag om Shiva te vereren. Sommigen verrichten de hele maand offers. In principe wordt elke 14e dag in de maankalender waarin de maan afneemt, gezien als een Masa Shivratri.

Krishna Janamashtmi

2020

woensdag 12 augustus

Shri Krishna is de 8e incarnatie van Shri Vishnu. Deze dag staat in het teken van de nacht dat Shri Krishna op aarde verscheen bij zijn ouders Vasudev en Devki. Shri Krishna vernietigde vele demonen waaronder zijn oom Kansa en zorgde dat het goede overwon in de strijd zoals geschreven in de Mahabharata.

Ganesh Chaturthi

2020

zaterdag 22 augustus

Deze dag staat in het teken van Shri Ganesha, de god van de wijsheid en vernietiger van obstakels. De god met het olifantenhoofd wordt op deze dag (en in India zelfs een hele tien-daagse periode) vereerd. Op de 10e dag wordt het beeld van Shri Ganesh in een rivier of zee gelaten, als symbool voor zijn terugkeer naar Shiva en Parvati.

Radha Ashtami

2020

woensdag 26 augustus

De geboortedag van Radha. Radha is de goddelijke wederhelft van Shri Krishna. In haar incarnatie op aarde vertoonde zij ongekende goddelijke liefde en devotie voor Shri Krishna. Ondanks de verschillende verhalen over de relatie tussen beiden, erkent een ieder dat Krishna's grootste liefde Radha-rani is.

Sharad Navratri

2020

zaterdag 17 oktober

Navratri is een negendaags festival gewijd aan Durga Mata en haar 9 manifestaties ( Shailputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kushmanda, Skandamata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri en Sidhidatri). Deze 9 dagen staan in het teken van het goede dat het kwade overwint.

Vijayadashami

2020

zondag 25 oktober

Ookwel Dussehra genoemd, is een viering van meerdere gebeurtenissen. Een: de viering dat Shri Rama de demonenkoning Ravana versloeg. Twee: Einde van de Navratri en daarmee de Durga Puja ter verering van de overwinning van Durga Mata op de demoon Mahishasura.

Dhanteras

2020

donderdag 12 november

Dit is de 1e dag van het Diwali festival. Op deze dag wordt Dhanvantari, de god van de Ayurveda en incarnatie (avatar) van Shri Vishnu, vereerd. Hij bracht de kennis van de Ayurveda (waaronder geneeskunde) onder de mensen om hun problemen en ziekten te verhelpen.

Narak Chaturdashi

2020

vrijdag 13 november

Ookwel de choti (kleine) Diwali genoemd. Op deze dag vernietigde Shri Krishna de demoon Narakasur.

Diwali

2020

zaterdag 14 november

Diwali (ookwel het lichtjesfeest) is een van de meest gevierde feestdagen. Het is de dag waarop men bidt tot Lakshmi Mata om de duisternis in ons leven te verdrijven door ons pad te verlichten. Ook is dit de dag waarop Rama met Sita terugkeerde naar Ayodhya en mensen de hele stad verlichtten met diya's (olielampjes).

Govardhan Puja

2020

zondag 15 november

Deze dag (een dag na Diwali) staat in het teken van Shri Krishna die de berg Govardhan optilde om de bewoners van Vrindavan te beschermen tegen een heftige stormbui.

Gita Jayanti

2020

vrijdag 25 december

Op deze feestdag vereren we dat Shri Krishna de wijze kennis aan Arjuna vertelde, voordat de definitieve strijd van de Mahabharata begon. Deze vertelling is beschreven in het heilige geschrift: de Bhagavad Gita.

bottom of page